NyhetNyhet

Unga vittnen får ofta skuldkänslor

2008-05-06

Fallet i Kumla där en 13-åring misstänks ha misshandlats väcker frågor om andra än brottsoffret – unga som bevittnar något liknande har ett stort behov av att förstå att det inte är deras fel.
– Man var där och gjorde ingenting och ingrep inte, den största önskan man har är att få detta ogjort, säger Göran Harnesk, BRIS generalsekreterare.

Barn i fall som det i Kumla har behov av att prata med någon vuxen som förklarar.
– Någon som säger att det här är inte ditt fel, det som har skett är inte någonting som varken du eller offret ska behöva ta ansvar för, säger Göran Harnesk.

De inblandade i Kumla har fått hjälp med krisbearbetning, men en fråga som också väcks är den om gränsdragning, och vuxnas ansvar att säga ifrån – de tre ungdomar som misstänks för den grova misshandeln var kända av kommunen sedan tidigare.
– Vi kanske är för flata, vi måste säga ifrån. Man måste känna att när man gör någonting sådant måste man känna att man gör någonting fel, säger Dan-Åke Moberg, socialdemokrat och kommunalråd i Kumla.

Inslaget hör du på Sveriges Radio P4 Örebro.

Alla nyheter

»Bris tilläggsrapport till FN 2014

Det finns stora brister i samhällets stöd till barn som mår dåligt. Stöd Bris i vårt fortsatta arbete för barn och unga. För oss har varje krona betydelse.
»Hjälp oss hjälpa!

» BRIS-akademin
BRIS arrangerar utbildningar över hela landet, utbildningar baserade på den samtalsteknik vi utvecklat genom vår stödverksamhet.

Året som gick – BRIS kontakter under 2012


» Ladda ner och läs
BRIS-rapporten 2013

BRIS är förmånstagare i PostkodLotteriet. » Läs mer här

Uppmärksammad rapport


» Ladda ner och läs
Barnen, BRIS och IT