Idolkort

Alla känner sig ledsna, ensamma, blyga eller rädda ibland. Men det brukar kännas bättre när man pratat om det med någon som lyssnar och förstår.

Till Bris kan du som är under 18 år mejla, prata eller chatta med en Bris-kurator. När du hör av dig till Bris får du vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta vad du heter. Vi kan aldrig se varifrån du ringer, mejlar eller chattar och det syns inte på telefonräkningen att du ringt till oss. Du är alltid välkommen att ringa Bris 116 111, mejla eller chatta när du vill prata med en vuxen som lyssnar. Vi har öppet varje dag, året om.

Målet med idolkortskampanjen är att du som barn eller ung ska se att de allra flesta känt sig ensamma, mobbade eller rädda någon gång i livet –
även idoler som Sanna Nielsen, Kevin Walker, Clara Henry, Marcus Hellner, André Myhrer, Noue El Refai. På våra idolkort kan du läsa om fler kända svenskar som någon gång haft det jobbigt under sin uppväxt.

Bris idolkortskampanj vänder sig till alla sjätteklassare i Sverige och korten delas ut gratis i landets skolor via skolsköterskor och lärare.

Idolkorten på Arlas mjölkförpackningar
Årets kampanj finns också på Arlas olika mjölkförpackningar.
- Bris är mycket glada över att Arla vill samarbeta med Bris i en sån här viktig fråga. Det här är en unik möjlighet för oss att nå ut med information till barn
och unga i deras egna hemmiljöer, säger Kattis Ahlström, Bris generalsekreterare.


Titta på våra idolkort som går sexton år tillbaka!

André Myhrer

Nervös

Det absolut värsta André visste i skolan var att stå inför klassen och prata. Han blev nervös och tyckte det var jättejobbigt! Men övning ger färdighet och idag har han inga problem att prata inför stora grupper, som en av de bästa i världen i sin idrott händer det ju att han måste det ibland.

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på André här.

Clara Henry

Ensam

När Clara var 12 år hade hon ett stort bråk med sin bästis. De slutade vara vänner och Clara kände sig så ensam och ledsen att hon inte ville gå i skolan. Efter några år blev de sams igen. Nu har Clara fått nya vänner genom sina Youtube-videos och idag behöver hon inte känna sig ensam längre.

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på Clara här.

Marcus Hellner

Blyg

När Marcus var yngre så var han otroligt blyg, det var enklare att koncentrera sig på idrotten. Det har hjälpt honom att övervinna lite av det jobbiga, och tur är väl det för idag är Marcus en av världens bästa längdskidåkare och han får ofta stå framför kamerorna.

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på Marcus här.

Kevin Walker

Sökande

Kevin minns att det var jobbigt i skolan när det spelade roll vilka kläder han hade eller när han inte hade haft någon flickvän än. Han umgicks inte så mycket med kompisar efter skolan men hittade vänner inom fotbollen, idag lever han sin dröm.

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på Kevin här.

Nour El Refai

Ville gå sin egen väg

När Nour var liten ville hon vara lika rolig som sina bröder, men som ensam flicka på fyra barn var det många som inte tyckte att det passade.
De ville istället att hon alltid skulle le och se söt ut. Hon vägrade och gick sin egen väg, idag är hon en både rolig och respekterad skådespelerska och komiker.

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på Nour här.

Sanna Nielsen

Svårt att vara sig själv

När Sanna gick i högstadiet ville hon klä ut sig så att ingen kände igen henne. Det var tufft att vara sig själv och inte sticka ut för mycket. Idag sticker Sanna ut, men utan hårda ord och utanförskap kan hon fortsätta att vara stolt över att göra det roligaste hon vet, sjunga!

Ladda ner pdf  Ladda ned idolkort på Sanna här.

Möt Clara Henry

Hur är det att känna sig så ensam att man inte längre vill gå till skolan?
Hör Clara Henry, en av Bris idoler 2014, berätta med egna ord.


Möt Sanna Nielsen

Hör Sanna Nielsen, en av Bris idoler 2014, berätta om sin egen skoltid.


» Skriva själv
Här loggar du in och skriver själv mejl till BRIS-mejlen, inlägg till Glädjekällan och Diskussionsforum.

Aktuellt inom BRIS? »

Om stödverksamheten, vårt opinionsarbete samt aktuella projekt och kampanjer.
» Material från BRIS
Här finner du våra böcker, foldrar, rapporter, idolkort och annat material.
» Dina rättigheter
Läs om vad Barnkonventionen säger om barns och ungdomars rättigheter.
» Vanliga mejl och svar
Här har vi samlat vanliga mejl till BRIS-mejlen och de svar vi gett.