Idolkort

Alla känner sig ledsna, ensamma, blyga eller rädda ibland. Men det brukar kännas bättre när man pratat om det med någon som lyssnar och förstår.

Till Bris kan du som är under 18 år mejla, prata eller chatta med en Bris-kurator. När du hör av dig till BRIS får du vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta vad du heter. Vi kan aldrig se varifrån du ringer, mejlar eller chattar och det syns inte på telefon­räkningen att du ringt till oss. Du är alltid välkommen att ringa BRIS 116 111, mejla eller chatta när du vill prata med en vuxen som lyssnar. Vi har öppet varje dag, året om.

Målet med idolkortskampanjen är att du som barn eller ung ska se att de allra flesta känt sig ensamma, mobbade eller rädda någon gång i livet – även idoler som Pär Lernström, Lisa Nordén, Sean Banan, Maria Montazami, Kodjo, Linnea Henriksson och Ulrik Munther. Då kan det vara skönt att ha en vuxen att prata med. På våra idolkort kan du läsa om fler kända svenskar som någon gång haft det jobbigt under sin uppväxt.

BRIS idolkortskampanj vänder sig till alla sjätteklassare i Sverige och korten delas ut gratis i landets skolor via skolsköterskor och lärare.

Titta på våra idolkort som går sexton år tillbaka!

Pär Lernström

Pratade hela tiden

När Pär var yngre var han orolig för att andra skulle tycka han var jobbig som pratade hela tiden. Men ska man intervjua folk i TV måste man kunna prata mycket. Idag oroar sig Pär inte så mycket för vad andra tycker om honom, och det vill han att du inte heller ska göra.

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Pär här

Lisa Nordén

Levde olika liv

Lisas föräldrar är skilda och när hon var liten tyckte hon det var jobbigt att packa väskor för att åka mellan två olika liv hela tiden. Lisa packar fortfarande väskor för hon är nämligen bäst i Sverige på triathlon, och då måste man åka och tävla massor.

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Lisa här

Sean Banan

Sitt triangelformade huvud

När Sean var liten retade alla honom för hans triangelformade huvud och hans gröna glasögon. Det var kämpigt tyckte han. Men nu säljer han massvis med skivor och han vågar till och med visa rumpan i TV – livet är gult!

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Sean här

Maria Montazami

Led av skrivkramp

När Maria var liten blev hon alltid jättenervös när hon skulle skriva uppsats i skolan och hon kunde aldrig komma igång med första meningen. Men idag har skrivkrampen släppt och hon har en blogg som flera tusen människor läser!

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Maria här

Kodjo Akolor

Kände sig utanför

När Kodjo var liten var det värsta han visste att känna sig utanför för att han tyckte att han inte såg ut som alla andra barn. Nu är Kodjo komiker och jättepopulär radiopratare och han trivs bra med den han är.

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Kodjo här

Linnea Henriksson

Hade dåligt självförtroende

Linnea tänkte ofta på vad andra tyckte om henne. Hon hade jättebra betyg, men också dåligt självförtroende. Idag låter inte Linnea andra bestämma hur hon ska vara. Istället följer hon sitt hjärta och är en framgångsrik artist som älskar den hon är och det hon gör.

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Linnea här

Ulrik Munther

Kort och pipig

När Ulrik var liten var han kort och hade ljus röst. Det tyckte han var jobbigt. Nu är det jättemånga som tycker Ulriks röst är fin och han har både varit med i Melodifestivalen och gett ut skivor. Kanske just för att han har ljus röst.

Ladda ner pdf  Ladda ner idolkort på Ulrik här

Pratkvarn, osäker, kort eller utanför

Till BRIS kan du höra av dig när du har något på hjärtat. Vi har tystnadsplikt och du behöver inte berätta vad du heter. Det kostar inget och syns inte på telefonräkningen. Du är alltid välkommen till BRIS telefon, mejl och chatt när du vill prata med en vuxen som lyssnar. Numret till BRIS 116 111 är just 116 111. Mejlar eller chattar gör du här på BRIS.se.
» Skriva själv
Här loggar du in och skriver själv mejl till BRIS-mejlen, inlägg till Glädjekällan och Diskussionsforum.
» Aktuellt inom BRIS?
Om stödverksamheten, vårt opinionsarbete samt aktuella projekt och kampanjer.
» Material från BRIS
Här finner du våra böcker, foldrar, rapporter, idolkort och annat material.
» Dina rättigheter
Läs om vad Barnkonventionen säger om barns och ungdomars rättigheter.
» Vanliga mejl och svar
Här har vi samlat vanliga mejl till BRIS-mejlen och de svar vi gett.