Så kan du som vuxen stötta ett barn som har det svårt i jul

Publicerat

Jag skulle vilja skriva en helt annan text än den du nu kommer att läsa. Men det kan jag inte. Jag skulle gärna kort och gott vilja önska en riktigt god jul. Men, utifrån den verklighet jag möter, ekar det tomt, skriver Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

"Jag hatar jullovet för det innebär bara mer bråk hemma. Just nu har jag ingen. Jag är helt ensam och mina föräldrar kan inget mer än att vara arga."

Just nu pyntas det i många hem. Granen ska in, stjärnorna hängas upp, klappar inhandlas och släkten samlas. För många barn är julen den bästa tiden på året. För andra – ett helvete. Varje år vid den här tiden ökar barnens samtal till Bris om vuxnas drickande, om den där underliggande konflikten som pyser över och kommer upp till ytan. Det är också berättelser om hur den helg som för de flesta barn är fylld av förväntan, skratt och gemenskap för många i stället blir en helg av ensamhet. När skolan är stängd och omgivningen sköter sitt, blir barn som inte har det bra hemma väldigt ensamma.

Under ett jullov har vi på Bris omkring 1200 kontakter med barn och unga. Bris har självklart öppet hela julen för att lyssna, stötta och stärka barn i att hantera sin situation. Tillsammans med barnet hittar vi strategier för att kunna må bättre, och våra kuratorer motiverar och hjälper barnet vidare om hen är otrygg i sitt hem.

Men. Alla vuxna har ansvar för att se till att barn i ens närhet har det bra och att de har någonstans att vända sig om de inte mår bra. Därför vill vi skicka med några tips till alla vuxna som ska fira jul i barns närhet:

- Var en god förebild. Kanske går det till exempel att låta bli alkohol på julen.

- Bygg en bra relation och en bra dialog med barn i din närhet. Då är det större chans att barnet berättar om något inte känns bra.

- Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår. Stanna upp och visa att du lyssnar. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra på. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.

- Skam- och skuldbelägg inte barnet. Många barn tar på sig stort ansvar för vuxnas beteende och lägger ofta skuld på sig själva. Därför är det viktigt att avlasta barnet i det.

- Agera. Du som vuxen bör agera direkt om du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa, eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten om hen behöver skydd.

- Sök stöd. Ibland kan det vara svårt att veta hur du som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris

För mer information

Magnus Jägerskog

Magnus Jägerskog

Generalsekreterare

magnus.jagerskog@bris.se

×