Chat och film kring säkrare internet

2009-02-10

Den 10 februari arrangeras ”Safer Internet Day”, en del av ett projekt drivet i 27 EU-länder. I Sverige drivs kampanjen "Det unga internet" av Medierådet i samarbete med BRIS.

Bakgrunden till "Safer Internet Day" är EU-projektet "Safer Internet Programme" som drivs i 27 EU-länder. Målet med projektet är dels att öka kunskaperna om riskerna på nätet hos barn och ungdomar, men också att öka vuxnas kunskaper om barns och ungdomars användning av nätet.

För ungdomar är nätet en naturlig del av deras vardag, till skillnad från många föräldrar och andra vuxna. Genom kampanjen "Det unga internet" kan vuxna lära sig om nätets positiva sidor och få verktyg för att prata om nätet och dess möjligheter och risker med barn och ungdomar. Med anledning av det chattade IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist, Symantec, Thomas Jonsland från BRIS och Niklas Mårtensson från Citypolisen i Stockholm med aftonbladet.se:s läsare. Chatten från aftonbladet.se hittar du här.

På "Safer Internet Day" lanserades också en kortfilm om nätmobbning. Filmen riktar sig mot 12-17-åringar i hela Europa och är framtagen på uppdrag av EU-kommissionen för att skapa en bättre miljö på nätet för barn och ungdomar genom ökad medvetenhet. Samma dag tecknar kommissionen avtal om säkerhetsregler i Luxembourg med flera av de största sociala nätverkssajterna kring användning av internet, för att skydda ungdomar mot bland annat grooming och nätmobbning.Alla nyheter