Barn efterfrågar mer stöd via nätet!

2010-06-07

För fjärde året i rad publicerar BRIS rapporten ”Barnen BRIS och it”. Rapporten är en del av EU- finansierade projektet ”Det unga internet” som drivs av BRIS och Medierådet.

”Barnen, BRIS och it 2010” sammanställer och analyserar BRIS kontakter med barn och unga rörande deras vardag med internet, datorer och mobiltelefoner. Rapporten beskriver också BRIS stödjande webbaserade verksamheter.

”BRIS-chatten har hjälpt mig jättemycket, vid vissa tillfällen vill jag inget hellre än att chatta med er. Jag har funderat på att ringa till er, men det vågar jag inte. Jag måste ha hjälp av er, direkt, inte mejl som tar flera dar att få svar”
Mejl från flicka 15 år

Barns och ungas användning av BRIS webbaserade stödverksamheter har ökat mycket kraftigt under de senaste åren, under år 2009 hade BRIS 40 000 webbaserade kontakter med barn och unga.

I kontakten med BRIS är det många som uttrycker att de vill ha stödjande kontakter via nätet, med BRIS och andra stödjande instanser som kuratorer och socialtjänst.

Snabbheten och att det är enklare att uttrycka sig via SMS, mejl eller chatt är två vanliga anledningar till att barn efterfrågar stöd via internet.

Utifrån barnens behov
Många av barnen känner till det stöd som finns tillgängligt på nätet idag och flera berättar för BRIS att de redan har nätkontakt med till exempel psykolog, kurator eller en lärare som de litar på, men att barnens behov av kontakt via nätet är större än det stöd som erbjuds idag.
– Det är oerhört viktigt att möta barnen utifrån deras behov och på deras egna arenor. När BRIS-chatten ökade öppettiderna fördubblades antalet chattar, ändå hör barn av sig för att det ofta är kö till chatten. Därför fortsätter BRIS bland annat att utveckla BRIS-chatten och utöka tillgängligheten så att fler barn kan chatta med en närvarande vuxen på BRIS, säger Göran Harnesk, generalsekreterare BRIS.

Ett positivt steg
Thomas Jonsland, it-samordnare på BRIS, har skrivit rapporten ”Barnen, BRIS och it 2010” och han kan konstatera att barn och unga behöver viktiga vuxna på alla arenor de befinner sig på.
– Vi ser att allt fler vuxna professionella börjar finnas tillgängliga via sms och internet, vilket är ett mycket positivt steg för barnen.

Ladda ner pdf  Ladda ner Barnen, BRIS och it som pdf, enkelsidig


Ladda ner pdf  Ladda ner Barnen, BRIS och it som pdf, dubbelsidig

The Children, BRIS and IT

"The Children, BRIS and IT" is a result of BRIS’ involvement in the Safer Internet Plus Programme and the "The Young Internet", a safer internet campaign run in Sweden by the Swedish Media Council at the Government Offices. As part of the campaign, we made this in-depth study of children’s contacts with us (through e-mails and phone calls) concerning Internet and other ICT-related issues, and translated it into English.

Ladda ner pdf  Download The Children, BRIS and ITAlla nyheter