Livet blir bättre, BRIS chatt efter programmet med Dogge Doggelito

2012-02-09

Många barn får en tuff start i livet. I den här programserien är budskapet enkelt: Ge inte upp, livet blir bättre. Dogge Doggelito växte upp under fattiga förhållanden och har fått kämpa mot hunger, kyla och rasism. I Livet blir bättre berättar han om sin kamp.

Många barn växer upp med missbrukande föräldrar, en skamfylld erfarenhet de ofta döljer för sin omgivning. Men de är inte ensamma.

Många barn får en tuff start i livet, där de växer upp med mobbning, övergrepp, missbrukande föräldrar eller rädslan för att leva öppet som homosexuella. Ibland är starten så tuff att det handikappar dem socialt. I värsta fall går det så långt att barn funderar på att ta sina liv.

I programserien är budskapet enkelt: Ge inte upp, livet blir bättre. Renée Nyberg möter ett antal kända svenskar som berättar sina djupt personliga historier om smärtsamma erfarenheter som barn. Men de berättar också att livet blev bättre till sist.

Några av dem som medverkar är Patrik Sjöberg, Emma Igelström, Anton Hysén, Sanna Bråding, Dogge Doggelito och Jessica Andersson.

Fattiga förhållanden

Trots att Sverige är ett rikt land är det många svenskar som tvingas växa upp i fattigdom. En av dem är hip hop-stjärnan Dogge Doggelito. Han har känt skammen, hungern och längtan efter någonting bättre. I Livet blir bättre ger han ett gripande porträtt av sin uppväxt och hur musiken räddade honom från droger och kriminalitet i ett av landets miljonprogram.

Douglas Leon, alias Dogge Doggelito, växte upp under fattiga förhållanden i Stockholmsförorten Alby i Botkyrka kommun. Hans mamma var ensamstående och hade inte alltid så mycket ordning hemma. Han fick ofta gå hungrig utan frukost eller kvällsmat och skolmaten blev ofta räddningen. Ibland fick Dogge frysa på vintern när pengarna inte räckte till ordentliga vinterkläder.

<ram><ram><ram>

Musiken blev räddningen

Dogge fick också känna på rasism, trots att hans mamma var svensk, något som fick honom att börja söka en identitet.
– Kungabarnen är svenskar i allas ögon, medans jag inte är svensk i allas ögon. När blir man svensk? säger han.

En väg mot identiteten blev kriminaliteten. Han började snatta tidigt, ibland av en så banal anledning som att han inte hade något att göra. Och drogerna var aldrig långt borta.
Men musiken blev Dogges räddning. Som sångare i hip hop-gruppen The Latin Kings slog han igenom stort som 16-åring och kunde snart försörja sig på musiken. Han träffade också sin hustru och fick chansen att bygga den trygga familj han drömde om under hela sin uppväxt. De fick en dotter och flyttade in i ett radhus.

Chatta med BRIS

Vad kan vi vuxna göra för att hjälpa?, efter varje avsnitt av Livet blir bättre kan du chatta på tv3.se om kvällens ämne med experter från BRIS. Läs hela chatten här. Kvällens frågor besvarades av Helén Malmborg och Helén Thorén.
Moderator: Välkommen till kvällens chatt! Helén Malmberg och Helén Thorén börjar nu svara på era frågor.


anonym: Vad säger BRIS till barn som berättar att de inte har råd att hänga med på utflykter?

Helén Malmberg: Hej, Jag vet inte riktigt om du menar utflykter i samband med skolan. Om det är i samband med skolan så känns det väldigt tråkigt att skolan anordnar utflykter som inte är kostnadsfria. Enligt lag får inte skolan ta ut mer än en väldigt liten kostnad för aktiviteter. Dock tycker BRIS generellt sätt att ska skolan erbjuda helt kostnadsfria aktiviteter. Detta för att alla ska få möjlighet att följa med och inte känna att deltagande är beroende av familjens ekonomiska situation. Kanske kan barnets förälder ta upp frågan med någon personal på skolan.


Elin: hur gör man om man inte trivs hemma?

Helén Thorén: Hej Elin! Det kan finnas så många olika anledningar att man inte trivs hemma. En del kan prata om det hemma och genom att prata om det kan man förändra det som inte är bra. Men ganska ofta är det svårt att prata om det med de vuxna därhemma och därför behöver man som barn stöd och hjälp av andra vuxna utanför familjen. Så viktigt är att du inte går själv med denna känslan och tankarna utan försöker hitta vuxna som du känner att du kan börja berätta för.


FS: Behöver verkligen prata med någon..

Helén Thorén: Om du är under 18 år är du självklart välkommen att ringa till BRIS 116 111. Är du vuxen och behöver prata om något barn finns BRIS Vuxentelefon om barn, 077-150 50 50. Är du vuxen och behöver prata om dig så finns Nationella Hjälplinjen 020-22 00 60.


Lonely444: Får man snatta när man är fattig eftersom polisen verkade ha förstående då? Min mamma är fattig och jag har aldrig mat förutom i skolan får jagg också sno då?

Helén Malmberg: Hej, Jag kan förstå om det känns frestande att snatta när man är fattig. Dock är det så att det aldrig är tillåtet att snatta. Det finns ingen särskild lag om snatteri utan det är det samma som stöld. Snatteri kallas det om den sak man stulit har ett mindre värde och inte kostar så mycket pengar. Stöld/snatteri är när man tar något som tillhör ex någon annan person eller en butik och är därför straffbart.


kerstin: Tur att Dogge blev det han blev tack och lov att någon såg honom.Där har skol/förskolepersonal ett viktigt jobb Se alla barn...Tack

Helén Thorén: Tack för dina kloka ord. Vuxna som finns kring barn har en viktig uppgift; att se och bekräfta.


Hanna: Hur får jag styrkan att satsa på min dröm utan att göra mina föräldrar besvikna?

Helén Thorén: Hej Hanna. Det är ingen enkel fråga men jag tänker att det är du som har din dröm om vad du vill göra i ditt liv. Föräldrar lever ibland ut sina önskningar och drömmar genom att lägga dessa på sina barn, det brukar inte bli så bra. Ibland är det möjligt att prata med föräldrarna igen eller att ta hjälp av någon annan vuxen som kan prata med dem. Men ibland behöver man hitta vuxna som tror på en och som kan vara det stöd man behöver för att komma närmare det man drömmer om. Ge inte upp din dröm!


ighnah: Vad gör man om man inte orkar mer? Om man har förlorat sin pappa, förebild, hjälte? Den enda som alltid verkligen funnits där och stöttat, älskat mig när jag har gjort allt som gör att jag inte förtjänat det? Som jag älskat över allt annat men samtidigt inte visat det bara för att han var alkoholist? Han mådde inte bra, därför drack han och jag klandrade honom för det och nu äter ångesten upp mig inifrån varenda dag. Och nu gör jag samma sak, jag dricker varenda dag, röker och tar droger. Bara för att få bort den där jävla ångesten och dom där jävla skuldkänslorna. Dom som alltid finns där, även när jag sover. Mardrömmarna som kommer och tränger sig på. Enda sättet att få bort dom är att bli hög, bli full och bara försvinna. För det är allt jag vill, försvinna från denna jord. Är den enda lösningen självmord då? Då får jag i alla fall vara med pappa.

Helén Malmberg: Att förlora någon är oerhört smärtsamt. Du beskriver så fint din relation till din pappa, din hjälte och förebild. Din pappa, tror jag, skulle önska att du mår bättre, du förtjänar att må bra. Precis som Dogge så bra beskrev det i programmet så går livet upp och ner. Som hans dotter sa så att det kan det finnas både sorg och glädje. Dock kan man behöva hjälpa att ta fram glädjen igen. Att döva sin smärta genom att bli full, hög eller bara försvinna är, som du säkert vet, inte en bra väg att vandra. Kanske kan du se ångesten som ett tecken på att hjärnan och kroppen talar om att du inte mår bra och behöver hjälp. Ibland är det så att bekymren blir oss övermäktiga och vi har då svårt att klara ut situationen på egen hand. Jag upplever det som hoppfullt att du chattar med BRIS och tänker att du då skulle vilja ha en förändring. Det framgår inte hur gammal du är men kanske kan ett andra steg på väg mot ett bättre mående vara att kontakta BRIS. Du får gärna ringa, maila eller chatta med oss. Du hittar oss på www.bris.se. Om du är över 18 år så kan du få hjälp på www.hjalplinjen.se. Ge inte upp. Du är värd att må bättre!


Emelie: Hejsan. Jag är en 14 årig tjej, som ha vart med om mycket hemska saker sedan jag var 3 år. Om man tar allt kort. Mamma och pappa skildes när jag var 2 börja dricka ta droger missahandla mig. Läman mig ensam i veckor. Alldrig få mat. Sedan blev jag våldtagen när jag var 5 av grannen. mm... Sedan flyttat till massa fosterfamiljer. Den första misshandlade mig, pappan utsatte mig sexuellt, blev kallad fula saker, och jag blev mobbad. Jag har vart med o 1 våldtäck 10 övergräpp. KOrt fattat är detta. Nu bor jag i en jätte bra familj. Jag har precis fått diagnosen adhd, tps, och marginell diorder utvecklingstörning. Skolan är ett helvete för mig. Det ingen vet om mig att bakom mitt fejkande skratt bär jag ångest och självmordstankar, Jag undrar vad man ska göra för att inte ha dom tankarna. Jag ska få någon och prata med. Men det kommer ta tid. Ska 'ven börja på en kbt men det kommer ta tid. Jag sitter och gråter och jag pallar inte med livet. Alla tror att jag mår bra för att jag jämt ler. Men jag gråter varje kväll. Och har ångest och vill ta mitt liv. Vad ska jag göra?

Helén Malmberg: Hej Emelie, Så tråkigt att du som så ung har upplevt så mycket tråkigheter i ditt liv och så modigt att du kämpar på. Du skriver att du döljer dig bakom leenden och skratt. Hoppfullt är att du så småningom kommer att få hjälp. Dock kan det kännas väldigt länge att vänta. Kanske kan du i avvaktan på den professionella hjälpen, kbt, släppa din mask och visa hur du mår. Det blir då lättare för din omgivning att förstå hur dåligt du faktiskt mår och på så sätt kan omgivningen få möjlighet att hjälpa dig. Det är inte så lätt för andra att hjälpa när man inte vet hur dåligt ett barn mår eller vilket stöd barnet vill ha. Det är skönt att du trivs i din familj. Kanske kan de finnas som ett stöd för dig om du tar mod till dig och vågar berätta hur du egentligen känner. Du är så klart också välkommen att ringa, maila eller chatta med BRIS. Att tillsammans med en vuxen få sätta ord på det man känner kan kännas skönt och göra att du orkar vänta på din kbt.


kakan-90: Hur ska man på ett bra sett kunna hjälpa människor i sin omgivning som inte mår bra? och hur ska man reagera när Den vännen man har funnits för när den har behövt en som mest och dem inte vill ha med en och göra längre ?

Helén Malmberg: Hej, Skönt att höra att du bryr dig om en vän som du är orolig för. Det kan kännas svårt att stå vid sidan av någon som inte mår bra. Det kan finnas olika anledningar till varför en vän drar sig undan när man försöker finnas där för att stödja. En tanke är att ibland behöver man ta en litet steg tillbaka och därefter igen försöka närma sig med stor ödmjukhet och respekt. Att visa att man bryr sig men att inte pressa på. Att ta det i din väns egen takt. Så klart beroende på hur allvarlig situationen är. Men att finnas där när din vän är redo kan betyda mycket.


Amanda: Jag har lust att ta självmord. Mitt liv är skit. Folk mobbar mig i skolan, och mina betyg är dåliga. Här hemma bråkar jag hela tiden med båda mina föräldrar och min pappa hotar mig hela tiden. Själv är jag jätte nedstämd och har tappat lust för allt. Är bara 13 år och jag orkar inte mer.

Helén Thorén: Hej Amanda! Att leva som du beskriver med både bråk/ hot hemma och mobbning i skolan är det inte någon som i längden klarar av. För att må bra behöver man ha människor kring sig som är snälla. Du behöver hitta vuxna som kan hjäpa och stötta dig både med det som händer hemma och i skolan. Fundera om du har någon vuxen som du har förtroende för som du skulle kunna börja prata med. Vill du så är du alltid välkommen att ringa, chatta eller mejla till BRIS. Där kan du tillsammans med en vuxen prata om hur du mår och tillsammans kan ni finna möjliga vägar för att du ska kunna må bra.


Amanda: Blir livet verkligen bättre för de som är mobbade?

Helén Thorén: Hej Amanda, det går alltid att förändra och må bättre. Även om man vara med om svåra händelser. Vi människor behöver andra människor när livet är svårt och därför är det viktigt att våga ta hjälp. Ibland tar det tid att hitta de människorna som kan lyssna, stötta och hjälp och då är det viktigt att man inte ger upp. För dom finns!


flisis: Om man är orolig för relationen mellan en dotter och en mamma vem kan man vända sig till då? För varje gång jag möter dem upptäcker man allt tydligare hur spänd deras relation har blivit. Vart finns det hjälp att få? tacksam för svar

Helén Thorén: Hej Är det möjligt för dig att prata med mamman och/eller dottern om det du ser? Ibland är det skönt att någon annan sätter ord på det som man är mitt uppe i och det kan vara början till att man tar hjälp. Beroende på vad det är i relationen som inte är bra kan tex socialtjänsten, barnpsykiatrin (BUP) vara några alternativ. Om du eller mamman vill prata om det som är bekymmersamt går det bra att ringa till BRIS Vuxentelefon om barn, 077- 150 50 50


Da capo: hur ska man taga sej upp ir träsket ,när det enda man måste tänka på är att robba för att få tag på lite para ,,, jag vill också ha nånstans att bo och inte bara robba för att få mat för dagen ,, peace

Helén Malmberg: Hej, Det låter hoppfullt att du vill ta dig upp ur ”träsket”. Det verkar som om du behöver någonstans att bo, mat, pengar och någon som bryr sig om dig. Det framgår inte hur gammal du är. Dock är det är du som bestämmer hur ditt liv kan se ut. Livet kan bli bättre. Precis som Dogge säger. När du är redo att välja vägen mot ett annat liv har du rätt att få hjälp. En början till förändring vara att berätta för någon vuxen om hur du har det. Tillsammans kan ni börja prata och försöka finna möjliga vägar för att du ska kunna förändra din situation. Kanske finns det en vuxen i din omgivning som du känner förtroende för. Du är också välkommen att kontakta BRIS.


Amanda: Hur många personer tar självmord varje år i sverige?

Helén Malmberg: Hej Amanda, Enligt uppgifter från Karolinska institutet, ett universitet som forskar om självmord, begick knappt 1500 personer, från 15 år ochh uppåt, självmord i Sverige under år 2010.


Tjej16: Om en kompis har de jobbigt hemma var ska jag vända mig?

Helén Thorén: Hej Så bra att du bryr dig om din kompis som har det jobbigt hemma. Klokt av dig att du förstår att du ska ta hjälp av vuxna. Kanske kan du få med din kompis till någon vuxen som du/ni har förtroende för? Kanske kan det vara skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan? Till Ungdomsmottagningen kan man vända sig med många olika bekymmer, där arbetar vuxna som är vana vid att möta ungdomar i olika svåra situationer, tex att ha det jobbigt hemma.


Feliz: Mina föräldrar är riktigt fattiga , jag skäms, funderar starkt på att gå med i väskryckarligan ,,eller kan man ansöka om pengar av soss , ps jag schäms så jag spyr ,,

Helén Thorén: Hej Förstår att det kan vara jobbigt att leva med föräldrar som är fattiga. Men det är inget du ska behöva skämmas över. Att du skaffar pengar genom att göra något kriminellt är inte bra. Förr eller senare leder det bara till en massa strul. På socialtjänsten är de vana vid att träffa människor som behöver hjälp med pengar och där kan man ansöka hjälp, försörjningsstöd. Är du under 18 år kan dina föräldrar vända sig till socialtjänsten. Är du över 18 år kan du själv vända dig dit.


Sthlm: Min moster är alkolist, men vägrar ta emot hjälp. Det har nu nått den punkt att min kusin inte längre kan eller vill bo kvar där, va kan man göra? Hon är 17år, kan vi själva flytta runt henne inom släkten eller måste man ta kontakt med nå myndigheter å skit? Om vi gör det kan hon bli tvingad till fosterfamilj och liknande eller kommer isåfall släkten först?

Helén Malmberg: Hej, Så skönt att höra att du bryr dig om din kusin och vill hjälpa henne. Eftersom din kusin är 17 år och därmed inte myndig så kan hon inte själv bestämma vart hon vill bo. När hon fyllt 18 år så kan hon själv bestämma. Innan hon är myndig är det socialtjänsten som har ansvaret för eventuellt annat boende än hos mamma. Det står tydligt i socialtjänstlagen att det i första hand ska övervägas om barnet kan bo hos någon annan anhörig, vilket ju din familj är. Eftersom din kusin är så pass gammal och klart kan tala om vad hon vill så verkar det troligt att hon kan bo hos er om det är vad hon själv vill. Du kan alltid ringa och prata anonymt med socialtjänsten och höra hur de skulle tänka kring en situation som din kusins.


ledsen: jag mår inte bra och kuratorn på skolan har slutat, vad ska jag göra ? :(

Helén Thorén: Hej Det kan kännas när någon man fått förtroende för slutar och man inte vet med vem man då ska prata med. Men glöm inte att det finns fler bra vuxna att prata med, det gäller bara att hitta dem. Kanske kommer det en ny kurator, kanske någon annan vuxen på skolan? På ungdomsmottagningar finns också kuratorer och andra vuxna som man kan prata med om olika saker.


anonym: Hur ska man hantera en situation då ens föräldrar är skilda och inte klarar av att prata med varandra? Hur ska man klara av att höra all den hatska från pappas sida mot mamma och ibland tvärtom? Jag vet inte riktigt varför, men det känns så jobbigt, samtidigt som man har så mycket andra problem att försöka förtränga. Då jag var liten har jag alltid kämpat för familjens skull. Igen kunde förstå hur jag hamnade i matbesvär, då jag inte ville äta, för att jag tänkte på andra i familjen först. Jag ville att de skulle äta sig mätta. Det är svårt sånna saker, för det sätter spår. Hur ska man gå vidare när man ibland bara kan falla ihop i gråt? Varför blir det ens så att man plötsligt blir väldigt ledsen? Vad ska man göra när livet känns så tungt? Tack på förhand!

Helén Malmberg: Hej, Det är inte ovanligt att två föräldrar som är skilda inte klarar av att prata med varandra. Tyvärr påverkar det barnen väldigt mycket. Du verkar vara en person som tagit stort ansvar för att andra ska må bra. Min tanke är att det nu är viktigt att du försöker tänka på att DU ska må bättre. Ibland när man har saker man försöker förtränga och mycket att tänka på är det lätt att man inte orkar hela tiden utan att man då plötsligt blir väldigt ledsen, precis som du så bra beskriver det. Det kan då kännas skönt att få dela sina upplevelser och tankar med någon annan. Kanske en vän eller vuxen som du känner förtroende för. Kanske finns det redan en sådan person som du kan prata med? Kanske tänker du på någon som du skulle kunna berätta för? Du är så klart alltid välkommen att ringa, maila eller chatta med BRIS. Vi lyssnar gärna.


Moderator: Nu har vi stängt möjligheten att skicka nya frågor, men Helén och Helén sitter och svarar en stund till på frågor som kommit in.


Johanna: Vad borde jag göra som känner att jag mår så dåligt att jag inte vill leva längre, och är helt slutkörd pga allt i livet. Är 17år, och orkar helt enkelt inte mer. Får ångest & panik attacker, och kmår psykiskt dåligt och känner för stor press från allting. Hjälper inte att prata med någon "vuxen" eller "kompis", har försökt. Kan känna att jag ibland är rädd för mig själv till och med. Kan inte sova om nätterna ligger bara skakar & gråter..

Helén Thorén: När livet känns så tungt att man inte själv kan se utvägar och känner att man inte vill leva längre så behöver man andra människor mer än någonsin. Det kan låta tjatigt när vi hela tiden säger att man ska prata med någon vuxen, men det är så att när vi människor mår dåligt behöver vi andra människor. Vi behöver få sätta ord på det vi varit med om, dom känslor och tankar vi har. När vi gör det tillsammans med andra kan vi också bearbeta det som gör att vi mår dåligt. I samtal kan vi också hitta lösningar som gör att vi kan må bättre. Det är också så att har man mått dåligt länge och det varit mycket i livet som varit svårt så tar det också tid att bli "hel" igen. Ibland tar det tid att hitta den eller dom som är de som är bäst för en att prata med. Då är det viktigt att inte ge upp, för det finns bra vuxna männskor som har kunskaper att hjälpa när livet känns helt svart.


Maja: Vad ska man göra om man har bilvit slagen ock krängt av sina föräldrar?

Helén Malmberg: Hej Maja, Så bra att du chattar med BRIS. Du skriver inte hur gammal du är och om det är så att du fortfarande blir illa behandlad. Jag tänker försöka berätta lite om vad du kan göra om du är under 18 år och behöver hjälp. För det första vill jag säga att inget barn ska behöva bli slaget eller kränkt av sina föräldrar. Dina föräldrar behöver få hjälp att sluta behandla dig illa och du behöver få stöd att må bättre. Det kan vara svårt att berätta för någon annan om det som du upplever hemma. Dock är det viktigt att du finner modet att berätta för någon vuxen som du har förtroende för. Ett exempel på någon som kan prata med är läraren eller kuratorn på din skola. Ni kan tillsammans prata om hur ni kan gå vidare för att din familj ska få hjälp. Förhoppningsvis kan du samla mod att berätta om hur du har det. Om du vill får du gärna kontakta BRIS. Du är välkommen att ringa, maila, chatta. Vi lyssnar gärna!


Beroende: hej jag är en kille på 20år och jag har haft att göra med ett beroende, kriminella gäng och gärningar var en vardag. att ta sig ur var inte lätt, mycket hot och det fanns ingenstans att vända sig. tills jag hittade Unga KRIS som välkomnade mig med öppna armar, jag undrar om BRIS vet vad Unga Kris är. och vart kan man annars vända sig för hjälp som mycket osäker ungdom?

Helén Malmberg: Hej, Så skönt att höra att du funnit KRIS och att du känner att du fått hjälp! Vi på BRIS känner väl till Unga KRIS och KRIS. Unga KRIS är ett ställe som man kan vända sig till. BRIS är ett annat om man känner sig osäker. Alla ungdomar upp till 18 år är välkomna. Gå gärna in på vår hemsida, www.bris.se och läs mer om vilken hjälp som finns att få.


Moderator: Då tackar vi Helén och Helén för att de svarade på frågor i kväll. Och tack för alla frågor som skickades in! Om du har en fråga som inte hann besvaras i kväll så hänvisar vi till www.bris.se eller www.hjalplinjen.se, där du hittar information om många olika hjälporganisationer. I nästa veckas Livet blir bättre möter vi Sanna Bråding. Även då kommer det gå att chatta efter programmet.


Alla nyheter