Familjekonflikter har tagit över mobbningen

2008-02-07

Ofta är det illa genomförda skilsmässor som får barnen att må dåligt, från det att föräldrarna ännu lever ihop, bråkar, slår i dörrar eller dricker, till det att separationen är ett faktum.

I BRIS-rapporten 2008 har mobbningen fått gå till sidan som det mesta samtalsämnet i BRIS kontakter. Var femte kontakt, 21 procent, förra året handlade om hur barn och unga har det i hemmet. Konflikter, som de vid en skilsmässa, liksom byte av skola samt bostad, påverkar självkänslan, skapar ensamhet, stress och psykisk ohälsa som i sin tur skapar svårigheter i kamrat- och kärleksrelationer, ensamhet och – risk att bli mobbad.

Kulturer som möts
Mycket ansvar lämnas över på barnen, som också kan hamna i skymundan av exempelvis ett syskon som kräver mer uppmärksamhet – det finns många faktorer som påverkar ett barns hemmiljö. Och det finns många anledningar att ringa BRIS, en är invandrade familjers kulturkrockar.
– Barnen beskriver hur de inte får göra som sina kompisar, säger utredaren Karin Johansson på BRIS region Väst, till Göteborgs-Posten. Hur de inte får gå på disco, inte gå ut på kvällarna, inte ha pojk- eller flickvänner, föräldrarna har utsett vem de ska gifta sig med.
I ett sådant läge, då man inte får gehör någon annanstans kan BRIS vara den enda utvägen.

Artikeln i Göteborgs-Posten hittar du här.

Alla nyheter