Familjekonflikter har tagit över mobbningen

2008-02-07

Ofta är det illa genomförda skilsmässor som får barnen att må dåligt, från det att föräldrarna ännu lever ihop, bråkar, slår i dörrar eller dricker, till det att separationen är ett faktum.

I BRIS-rapporten 2008 har mobbningen fått gå till sidan som det mesta samtalsämnet i BRIS kontakter. Var femte kontakt, 21 procent, förra året handlade om hur barn och unga har det i hemmet. Konflikter, som de vid en skilsmässa, liksom byte av skola samt bostad, påverkar självkänslan, skapar ensamhet, stress och psykisk ohälsa som i sin tur skapar svårigheter i kamrat- och kärleksrelationer, ensamhet och – risk att bli mobbad.

Kulturer som möts
Mycket ansvar lämnas över på barnen, som också kan hamna i skymundan av exempelvis ett syskon som kräver mer uppmärksamhet – det finns många faktorer som påverkar ett barns hemmiljö. Och det finns många anledningar att ringa BRIS, en är invandrade familjers kulturkrockar.
– Barnen beskriver hur de inte får göra som sina kompisar, säger utredaren Karin Johansson på BRIS region Väst, till Göteborgs-Posten. Hur de inte får gå på disco, inte gå ut på kvällarna, inte ha pojk- eller flickvänner, föräldrarna har utsett vem de ska gifta sig med.
I ett sådant läge, då man inte får gehör någon annanstans kan BRIS vara den enda utvägen.

Artikeln i Göteborgs-Posten hittar du här.

Alla nyheter


Under 2016 genomför vi kampanjer och aktiviteter för att öka kunskap om barns rättigheter och för att skapa opinion för att förbättra för barn som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld. Läs mer om Bris fokusområde här.