Chatt om självmord

2008-02-21

I staden Bridgend i Wales bor 40 000 människor. Det senaste året har 17 av stadens ungdomar begått självmord, alla genom hängning.
– Att inte tappa hoppet är viktigt! Även om det känns nattsvart så finns det alltid hjälp att få, säger BRIS-ombudet Jonna Håkansson.

Med anledning av självmordsvågen i brittiska småstaden Bridgend chattade BRIS-ombudet Jonna Håkansson igår med Aftonbladets läsare. My Johanson undrar vad man gör med en kompis som skär sig, och man inte får berätta för någon.
– Som kompis så tror jag att det är viktigt att försöka hitta den där vuxna som kompisen faktiskt skulle kunna tänka sig att prata med. Det är tungt att bära ett sånt ansvar som kompis, eller en sån hemlighet och det är viktigt att det ansvaret läggs på en vuxen, svarar Jonna Håkansson.

Ökande antal
I BRIS-rapporten som publicerades för två veckor sedan kunde man läsa att 9,3 procent av BRIS kontakter handlar om självmord/självmordstankar. Och liksom i England ökar antalet unga som begår självmord även i Sverige.
– Man räknar med att en ungdom per vecka tar sitt liv i Sverige, säger Mariann Åström, ordförande för SPES, Riksorganisationen Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd till Aftonbladet.

Chatten läser du på aftonbladet.se.

Alla nyheter