Vuxna som invandrare på Internet

2008-07-21

Ett videoklipp av en sprängning fick polisens uppmärksamhet i Månsarp, men väckte mer frågan om vad vuxna vet om barns nätvanor.
– Vi vuxna är som invandrare på Internet, som besökare, säger Anne Löfhede, regionchef för BRIS Nord.

I vissa delar av landet orsakade ett videoklipp av en sprängning uppmärksamhet. Polisen misstänkte att klippet som cirkulerat på YouTube hade ett samband med hemgjorda bomber som påträffats bara dagar tidigare, i just Månsarp, strax utanför Jönköping. Videoklippet visade sig vara ett skolprojekt. Men det väcker frågor om vad barn och unga lägger ut på nätet och vad materialet används till.
– Vi vuxna är som invandrare på Internet, som besökare, och vi använder vissa funktioner, som mailen, och vi kollar vissa tidningar, sådant där som vi tycker är viktigt, medan ungdomar – de är infödda på Internet. Nätet är en så naturlig del av deras värld, säger Anne Löfhede, regionchef för BRIS Nord, till Sveriges Radio Östergötland.

Kunskap att få
Hon berättar om vikten av att vuxna tar en dialog med ungdomarna om den här delen av livet också. Fråga vad barnen gör, vilka de umgås med – som förälder/vuxen informera sig om hur det funkar. Kunskap som går att nå genom sina egna barn och ungdomar.

Barn oroliga för riskerna
Frågan är om vuxna har en tendens att överdriva storleken i det ungdomar lägger ut på nätet.
– Vi vuxna bör ta en större del av hur det är att finnas på nätet, man kan inte diskutera huruvida nätet är bra eller dåligt, utan det vi får fundera över är hur man ska umgås på nätet. Och vilka platser som är okej att besöka, och vilka platser är mindre bra för ungdomar att vara på.
Anna Löfhede berättar hur många kontaktar BRIS med oron över att de lagt ut bilder och sedan kommit på att någon annan kanske använder dem till något annat än det var tänkt.
– Barn är medvetna om riskerna, men ibland kanske man gör någonting innan man har tänkt sig för.

Hör hela inslaget med Anne Löfhede på Sveriges Radio P4 Jönköping programmet Lasso.

Alla nyheter