Problem hemma vanligast i sommar

2008-08-28

Bland sommarens kontakter med BRIS var familjekonflikter vanligaste orsaken.
– Barnen blir mer utlämnade under sommaren då det vanliga nätverket försvinner, säger Eva Waltré, chef för BRIS stödverksamhet.

De flesta ser fram emot sommaren med dess ledighet och sociala samvaro, men många är också de som fasar. Samtalen till Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen hos BRIS, kommer alltjämt sommartid.
– I år har vi sett en ökning av andelen barn som är extra utsatta. De har föräldrar som sviker på olika sätt, som missbrukar eller är psykiskt sjuka, säger Eva Waltré, chef för BRIS stödverksamhet till Svenska Dagbladet.

Sviktande omsorg
Kontakterna rör allt från vardagliga problem till ren vanvård och sviktande omsorg. Barn berättar att det inte finns någon mat hemma, eller att de måste ta hand om småsyskon.
– De blir mer utlämnade under sommaren då det vanliga nätverket försvinner. Skolan stänger och kompisarna reser iväg. Även de här barnen har kanske haft förväntningar på en positiv period, och så blir det tvärtom.
Var femte kontakt rör familjekonflikter.
– Det var likadant förra året. Familjerna kanske inte klarar av att vara tillsammans så mycket som det kan bli under semestern. Barnen hör av sig till oss om bråk som blir outhärdliga, säger Eva Waltré.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet.

Alla nyheter