Vi är årets Brisidoler

Att berätta är första steget till förändring.

Årets Brisidoler: Liamoo, Cherrie, Filip Dikmen, Felicia Bergström, Jonas "Sp4zie" Ring. Foto: Henrik Kindgren.

Årets Brisidoler: Liamoo, Cherrie, Filip Dikmen, Felicia Bergström, Jonas "Sp4zie" Ring. Foto: Henrik Kindgren.

Årets idoler är precis som tidigare år utvalda för att de har en viktig historia att berätta. Ofta en jobbig historia från barndomen som de kanske aldrig har berättat förut. Men att få höra en idol berätta om ensamhet, mobbing eller utanförskap kan göra stor skillnad för ett barn som befinner sig i samma situation idag. Så tack till våra idoler som vågar berätta – och för att de visar vägen till förändring.

Var är idolkorten?

I 20 år har Bris skickat ut idolkort till landets sjätteklassare för att visa att även stora idoler har varit små. Men tiderna förändras. Att vara idol idag betyder att man syns på ett helt annat sätt än man gjorde förr, och i helt andra kanaler.

Gemensamt för årets idoler är att de dessutom har helt egna kanaler där de redan når ut till barn och unga. Tack vare sociala medier kan unga ha direktkontakt med sina idoler – vilket var omöjligt innan internet. Så ett tryckt kort har inte längre samma betydelse som när idolkampanjen startade en gång i tiden. Bris vill och behöver vara där barn är - därför har vi i år valt bort de tryckta korten och satsat på en helt digital idolkampanj. Vi har också tagit fram ett stödmaterial för lärare som kommer att läggas upp på bris.se inom kort.

Årets idoler

Liamoo

Artist, låtskrivare och modell
Liamoo är 22 år och har varit ett känt ansikte sedan han vann Idol (TV4) år 2016. Han har även varit med i Melodifestivalen 2018 och 2019. Liamoos berättelse handlar om ensamhet. Han hade inga vänner som barn och har fortfarande svårt att knyta vänskapsband. Med hjälp av musiken har han hittat en trygghet i att det är ok att vara som man är.

Se filmen med Liamoo

Cherrie

Artist och låtskrivare
Cherrie är 28 år och slog igenom med skivan Sherihan 2016 och har sedan dess snabbt tagit plats som en av Sveriges största R&B-stjärnor. Hon har somaliskt ursprung, är född i Norge och uppvuxen i Finland och i Sverige. Cherries berättelse handlar om hur barn i utanförskapsområden växer upp i tron att rasism, psykisk ohälsa och skjutningar är något normalt.

Se filmen med Cherrie

Filip Dikmen

Komiker, influencer och juridikstuderande
Filip är 23 år och hans berättelse handlar om utanförskap och lojalitetskonflikter. Filip började göra Youtubeklipp för att hantera sin skolstress och kanalen fick snabbt många följare. Hans Youtube-alter egon, Chantelle och Suleyman, driver med allt - men alltid med hjärta och i syfte att belysa fördomar och samhällsproblem.

 

Se filmen med Filip

Felicia Bergström

Influencer
Felicia eller "Fellsis" som hon kallar sig är 25 år och blev känd via sin Youtubekanal 2012. Där gör hon allt från tester till vloggar. Hon har på senare år medverkat i dokusåpan Farmen VIP (TV4) 2018 och i Mitt perfekta liv (SVT) 2019. Som Brisidol berättar Felicia om hur mobbningen under skolåren nästan fick henne att ta sitt liv.

Se filmen med Felicia

Jonas "Sp4zie" Ring

Gamer
Jonas är 30 år och har försörjt sig på sin Youtubekanal sedan 2013. Där live-streamar han när han spelar "League of legends" men han gör även vloggar. Jonas drabbades av svår panikångest för några år sedan och det är också den erfarenheten han vill lyfta i sin personliga berättelse. Jonas går idag i terapi och vill uppmuntra andra unga som mår dåligt att göra detsamma.

Se filmen med Jonas

×

Lämna chatt

20 år med Bris-idoler

Med Bris-idoler vill vi sprida budskapet att alla har rätt till en bra barndom och att stöd finns att få. Tidigare års idoler hittar du på vår idolsajt.

brisidoler.se