Livechatta om sommarlov. Torsdag 20 juni. Kl: 16-17.30. Skriv frågor redan nu!

Är det okej att klimatstrejka?

Att säga vad du tänker och tycker är en mänsklig rättighet, och samhället och vuxna måste respektera barn och ungas åsikter. Men är det okej att klimatstrejka på skoltid? Här berättar vi mer om dina rättigheter!

Barn har rätt att uttrycka sig och organisera sig

Klimatet är en fråga som många barn och unga tänker på idag. Du har kanske hört talas om eller deltagit i de stora klimatstrejkerna som pågår just nu? För två veckor sedan organiserade sig hundratusentals barn och unga över hela världen för att demonstrera för klimatet. Nu sker det på flera orter varje fredag.

Det hela började med 16-åringen Greta Thunberg som i höstas satte sig utanför riksdagen i Sverige för att uppmärksamma klimatförändringarna. Greta ville uppmana politiker att ändra sättet vi lever på, så att den globala uppvärmningen inte ger katastrofeffekter på djur, natur och samhällen. Sakta men säkert har hennes metod spridit sig och allt fler barn och unga har valt att delta i protesterna.

Barn under 18 år har rätt att ta ställning

Det kan vara bra att veta att barn och unga får samlas och uttrycka sina åsikter, och att samhället och alla vuxna måste respektera det. Enligt FN:s barnkonvention som gäller i Sverige så finns det flera saker som barn har rätt till. Det handlar om dina mänskliga rättigheter som ingen kan ta ifrån dig.

  • Du har rätt att säga vad du tycker

Barn har rätt till yttrandefrihet – vilket betyder att du får säga vad du tycker och tänker. Du har rätt att leta efter, ta emot och sprida information och tankar. Du får göra det i tal, skrift, konstnärlig form eller på ett annat sätt som du själv väljer.

Enda gången du inte får sprida sina åsikter fritt är när det kan skada andra personer eller om det kan skada landets säkerhet eller störa ordningen på allmänna platser. Den rättigheten står i artikel 13 i barnkonventionen.

När vuxna fattar beslut som påverkar dig och ditt liv måste de lyssna på dig och tänka på din åsikt innan de tar beslut. Det står i artikel 12 i barnkonventionen.

  • Du har rätt att organisera dig tillsammans med andra

Du har rätt att delta i möten och samlas med andra personer så länge det är fredligt. Det står i artikel 15 i barnkonventionen. Men mötena får inte påverka andra personers friheter eller störa ordningen på allmänna platser.

Har jag rätt att strejka under skoltid?

Skollagen säger att barn ska vara i skolan. Det innebär alltså att du som elev kan få ogiltig frånvaro om du inte har fått godkännande av skolan att lämna skolan. Att klimatstrejkerna har skett under skoltid och att de som strejkar bryter mot reglerna har samtidigt gjort att de har fått extra stor uppmärksamhet och effekt. Så barn får egentligen inte lämna skolan utan godkännande – men många har valt att göra det ändå.

Ett sätt att kunna organisera sig under skoltid utan att få ogiltig frånvaro är att få lärarna med sig och be dem göra klimatstrejkerna till en del av undervisningen.

×

Lämna chatt