Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!

Bris har skrivit en rapport med barns berättelser om våld hemma

Bris har gett ut en ny rapport där barn som har varit i skyddade boenden berättar om det. Barnen säger också vad de tycker att vuxna behöver göra för att bättre kunna hjälpa barn som har upplevt våld hemma.

Nu har Bris gett ut en rapport som heter ”Min tur att berätta” och som handlar om livet för barn som utsätts för våld hemma. 

Vi har intervjuat 20 barn mellan 4 och 16 år om hur det är att bo med en pappa eller en annan vuxen som utsätter mamman och barnen för våld och att vara tvungen att fly och gömma sig i skyddade boenden. Alla har haft mycket att berätta.

Vi vet att det finns mycket som måste förändras för att barn med en våldsam förälder ska kunna få det bättre. Politiker och andra som fattar beslut om barn, personer som jobbar inom socialtjänsten och på skyddade boenden och alla andra vuxna runt barn behöver förstå hur barn har det. Och barn som själva levt i skyddat boende har en massa viktig kunskap som både vi och andra vuxna som kan förändra och förbättra för barn behöver. 

I rapporten berättar vi om våldet hemma, om hur det var att komma till boendet och att vara där. Vi har gjort listor med barnens tips på hur man skulle kunna göra det bättre. Men inget barn nämns med namn och allt är lite omgjort så att ingen går att känna igen. De är helt anonyma.

Bris har skrivit rapporten tillsammans med en annan organisation, Stadsmissionen. Tillsammans jobbar vi för att det ska bli bättre för barn som måste fly hemifrån och vara på skyddade boenden.

Till de barn som har medverkat i rapporten vill vi säga TACK! Tack för att ni hjälpt till och för att ni är så modiga och generösa! Ni har berättat så mycket som vuxna inte vet och era berättelser kommer att hjälpa till att göra det bättre för andra barn.

 

×

Lämna chatt