Frågor & svar om Corona-viruset

Just nu är det många som hör av sig till oss på Bris för att prata om Corona. Att känna oro och rädsla inför allt som händer är inte konstigt (många gör det), speciellt när det påverkar en själv och hela ens omgivning. Här kan du läsa våra svar på några av de frågor vi får.

”Jag är orolig för att jag eller någon i min familj ska bli smittad”

Bris svarar:

Det är normalt att känna sig orolig när hela världen pratar om samma sak. Nästan alla känner sig osäkra eller oroliga just nu, eftersom det är så nytt. Alla förändringar som sker och som påverkar vardagen kan kännas dramatiska och öka känslan av att det är farligt. Men tänk då på att de görs för att stoppa spridningen av viruset. Det kan vara bra att påminna sig själv om att det finns hur många kloka och kunniga experter som helst som just nu jobbar med att stoppa spridningen, att ta hand om dem som behöver vård, och ta fram vaccin.

Det är olika hur sjuka människor som smittas blir. Många får feber, hosta och ont i kroppen (som du säkert har upplevt förut) medan andra kanske bara känner av viruset som en vanlig förkylning. Så när det pratas mycket om död och sjukhus kan du komma ihåg att många sjuka också ligger hemma på soffan och kan kolla på film och bara vila.

 

”Vad kommer hända nu, borde jag vara rädd?”

Bris svarar:

Det är helt naturligt och okej att känna sig orolig när sånt här händer, du är inte ensam om det. Ingen vet exakt vad som kommer att hända och hur länge det kommer att pågå, men experter och beslutsfattare följer utvecklingen hela tiden, och gör det som behöver göras (som att ställa in konserter och andra stora folksamlingar). Så vi andra som inte är experter får försöka stå ut med att inte veta exakt vad som händer, även om det kan kännas stressande att inte veta. Men det betyder inte att du behöver vara rädd. Det viktiga är att du inte ska vara själv med din oro. Prata med någon vuxen du känner dig trygg med eller hör av dig till oss på Bris. Vi har öppet som vanligt och kommer inte att stänga.

 

”Jag kan inte göra sånt jag brukar göra…”

Bris svarar:

När det känns läskigt, tråkigt och obehagligt att mycket blir inställt kan det vara skönt att komma ihåg att det är för att stoppa spridningen och för att vi ska vara så säkra som möjligt. Så det är för en bra sak! Men under en period får du försöka hitta på annat kul som får dig att må bra - kanske träna online, baka, laga mat, fixa rummet eller något annat du annars inte brukar hinna göra. Men att sköta sina skoluppgifter och hålla fast vid vardagsrutiner är också viktigt för att må bra.

 

”Hur ska jag klara av att plugga hemma?”

Bris svarar:

Rekommendationerna säger att alla ska vara försiktiga och inte utsätta andra för smittorisk, därför är en del skolor stängda.   Många är därför också hemma även om de bara är lite sjuka. Att inte kunna gå till skolan är en stor förändring som de flesta aldrig har varit med om förut. Därför är det inte alls konstigt om du undrar hur det ska gå till eller om det kan påverka dina betyg. Då kan det vara bra att påminna sig om att det är lika förvirrande för alla, även för lärare. Försök att tänka att det bara är tillfälligt och att du får lösa det så gott det går just nu. Några tips är att:

  • Se till att ha de tekniska hjälpmedel du behöver (ta hjälp av skolan eller föräldrar)
  • Försök att hitta en lugn och bekväm plats att jobba på
  • Ha en tydlig struktur för dagen och ta paus när det står i schemat (rör på dig)
  • Håll kontakt med klasskompisarna så att du behåller det sociala (föreslå att ni ska plugga ihop)
  • Be om hjälp i fall det inte känns bra eller om det inte funkar. Skolan ska kunna ge dig hjälp även när du pluggar hemma!

5 tips om du känner dig orolig:

1. Prata med en bra vuxen

Berätta hur du känner och vad tänker. Fråga om du undrar något.

2. Gör vanliga saker

Om du känner dig orolig är det bra att försöka göra sånt som du mår bra och känner dig lugn av. Försök att inte vara ensam, utan var med någon du känner dig trygg och har det bra med. 

3. Välj bort

Det är inte lätt att undvika information om coronaviruset men om du märker att du blir orolig, försök då att låta bli att se eller lyssna på nyheterna. Om någon pratar om sånt som gör dig rädd gå därifrån eller be hen sluta. Du kan själv välja vad du vill lyssna på.

4. Tänk på att många jobbar för att stoppa spridningen

Det är en stor nyhet för att det är något ovanligt som har hänt men det är också för att det påverkar alla så mycket och att det är så många i samhället som jobbar för att hitta en lösning. Det kan vara skönt att veta att många experter arbetar för att stoppa smittspridningen och för att utveckla vaccin. 

5. Hör av dig till Bris

Du kan ringachatta eller mejla med en kurator på Bris för att få prata om din oro med en vuxen.

Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om Coronaviruset. 

×

Lämna chatt

night or day icon