Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!

Att vara ung

I tonåren kan det kännas som att livet pendlar snabbt, mellan fantastiskt kul och fruktansvärt jobbigt. Tankar och känslor poppar runt i kroppen och kan ibland ta upp hela ens tid, vilket många hör av sig till Bris om.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Det är normalt att tro att man är onormal

Att undra över sin egen identitet, meningen med livet eller att känna sig ledsen utan anledning är inte konstigt, snarare helt normalt. Även om det just då känns jobbigt är det en naturlig del av att utvecklas. Men när man fastnar i vissa tankar och särskilt om de är tunga och jobbiga, som att tänka mycket på döden, är det bra att få prata av sig. Många som hör av sig till Bris saknar en vuxen att prata med och behöver hjälp med att sätta ord på sina känslor. Men också att hitta sina egna sätt att hantera sånt som är svårt nu och senare i livet. 

Stora, tunga frågor kan vara skrämmande och få en att tvivla på sin egen hälsa och undra om man är normal. Det kan vara funderingar om alltifrån pubertet och fysiska förändringar till självkänsla och rädsla för framtiden. Vuxna säger ofta ”så är det att vara ung” eller ”det går över”, men i själva verket har du rätt att bli tagen på allvar och inte avvisad. Du har rätt att må bra här och nu. Ett bra samtal där du får prata till punkt kan ibland vara det som behövs för att komma ur en ond cirkel av jobbiga tankar.

Vanliga tankar i tonåren

  • Hur vet jag att jag har hittat mig själv?
  • Vad är mening med livet?
  • Det känns som att jag inte vet vem jag är längre
  • När ska jag dö?
  • Varför passar jag inte in?
  • Jag känner mig osynlig
  • Varför oroar jag mig så mycket?

Så här kan du stärka dig själv

Shit happens

Man kan faktiskt inte lyckas jämt eller alltid säga de rätta sakerna. Tänk att det kanske inte blev så bra denna gång, men att du är bra ändå!

Var snäll mot dig själv 

Är det inte bättre att vara sin egen bästa vän än fiende? Att behandla sig själv på samma sätt som någon man tycker om är att ha självmedkänsla - extra viktigt att påminna sig om när något jobbigt händer.

Jämför dig inte med andra

Ingen har ett perfekt liv och även snygga människor gråter. De allra flesta känner sig osäkra och misslyckade ibland, men det syns inte utanpå. Försök att inte slösa tid på att jämföra dig med andra.

Lista dina talanger

Alla är bra på olika saker, vissa på att spela fotboll andra på att baka muffins. Men man kanske också är bra på att vara kompis eller på att leka med sitt syskon. Gör en lista på allt du är bra på och titta på den ofta!

Hitta ditt happy place

Tänk på saker som gör dig glad. Även om det är okej att vara ledsen kan man behöva påminna sig själv om att tänka på nåt annat en stund. Så om roliga kattklipp får dig att glömma allt - go for it!

×

Lämna chatt