Lov & högtider

Hitta på sidan

När ledighet är jobbigt

Många som har det jobbigt i skolan längtar efter lov och ledighet. Det finns också många som har det svårt hemma och då kan loven kännas oändligt långa. Oro för lovet är ett vanligt samtalsämne på Bris. Barn berättar till exempel om ensamhet, att inte ha något att göra eller någon att vara med. Det kan också kännas krångligt med familjen eller de en bor med. En del har föräldrar som måste jobba hela sommaren medan andra känner att de behöver vara för mycket med sin familj under ledigheten. 


 


Högtider kan väcka samma sorts känslor. Många förknippar de här dagarna med stress, bråk och fulla vuxna. Andra kan känna ilska för att skolan inte ger ledighet under den högtid som ens egen familj firar. Eller för att alla är så upptagna av julklappar när en inte ens firar jul. Det är också vanligt att oroa sig över att få frågor om ledigheten när skolan sätter i gång igen, när känslan är att en inte har något kul att berätta.   

Vad kan jag göra själv?

Om du är orolig för en ledighet eller en högtid behöver något hända. Ett bra sätt att minska oron är att försöka ta kontroll över situationen. Det kan en göra genom att planera i förväg. Här är några tips! 


  • Bestäm att du ska göra minst två aktiviteter per vecka, gärna en för kroppen och en för knoppen. Ta en långpromenad i skogen eller lär dig något nytt. Googla ”tutorial + ämnet du vill veta mer om”. 
  • Skapa rutiner för dina dagar så att de inte bara flyter ihop. Kanske kan du bestämma att du stiger upp kl. 10.00 varje morgon och äter lunch kl.13.00?
Mer hjälp?

Handlar din oro om att du är rädd för att något ska hända där hemma när du är ledig? Då behöver någon vuxen i din närhet hjälpa dig. Kanske kan du prata med din mentor eller en kompis förälder innan skolan slutar för lovet? Kommer du inte på någon bra vuxen, ring kuratorerna på Bris och gör en plan tillsammans.

Gör en akutplan

Om du är orolig för att något ska hända där hemma under ledigheten. Fundera över: 


 


  • Kan du gå undan eller låsa dörren? 
  • Vem/vilka kan du ringa till? 
  • Vem kan du hämta hjälp hos? 
  • Vart kan du ta vägen? 
  • Vad ska du säga när du söker hjälp? 

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.  Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.  

Kom ihåg

Bara för du inte har någon att prata med om tråkiga saker som har hänt under lovet, betyder det inte att du är ensam. Många döljer det jobbiga och låtsas att det varit bättre än det faktiskt var.  

Läs mer
×

night or day icon