Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!

Föräldrar med problem

När en förälder eller en annan vuxen du bor med, har egna problem så påverkar det dig som barn. Speciellt om problemen är stora och din förälder inte kan lösa dem. Många barn berättar för Bris om vuxna i deras närhet som dricker för mycket, bråkar, är arbetslösa eller mår psykiskt dåligt. Problem som gör dem arga, elaka, trötta eller kanske hotfulla.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Är min mamma normal eller har hon problem?

Att känna på sig att något är fel, men inte veta exakt vad, är vanligt. Du jämför dig kanske med kompisar och ser att deras föräldrar beter sig annorlunda, vilket gör dig osäker på vad som är normalt. Några vanliga tecken på att du lever med en vuxen som har problem är till exempel:

 • Du får städa, laga mat eller ta hand om syskon för att de vuxna inte gör det
 • Ingen frågar dig hur det går i skolan eller om du behöver hjälp med något
 • Det är ofta bråk hemma och du kan känna dig rädd
 • Det är ofta vuxna som festar och dricker hemma, även när du ska sova
 • Du oroar dig för att den vuxna ska bete sig konstigt, skada sig själv eller andra, eller göra bort sig
 • Du vill inte ta hem kompisar för att de inte ska veta hur du har det hemma
 • Den vuxna planerar och lovar ofta saker som hen sen inte håller
 • Du känner dig ensam, ledsen eller arg när du tänker på din situation hemma

Att berätta för någon

Att som barn behöva städa bort vinflaskor, ta hand om en förälder som mår dåligt eller behöva ljuga för att skydda är inte okej. Som barn har du rätt att vara just barn, och du ska inte behöva vara förälder åt din mamma eller pappa. Men att ta steget och berätta om vad som händer hemma kan kännas jättejobbigt. Du kanske känner att du sviker din egen förälder om du berättar, eller är orolig för att alla i skolan ska få veta.

Då kan det vara bra att veta att det finns vuxna som vill och kan hjälpa dig. Ofta finns det någon i din närhet som du litar på eller som kanske redan anar att du har det jobbigt hemma. Det kan vara en lärare, en kompis mamma eller en släkting. Det kan också vara skönt att veta att du inte är ensam om att leva med föräldrar som har problem. Vart femte barn i Sverige påverkas negativt av att en nära vuxen använder alkohol eller droger.

Jag älskar ju mina föräldrar…

Ens familj är alltid en trygghet även om den inte fungerar så bra. Så även om du har en förälder som inte tar hand om dig är det ändå en viktig person som du kanske älskar och behöver. Många barn är lojala mot sina föräldrar och gör allt för att skydda dem – därför är det inte konstigt om man inte vill avslöja dem. Men det är ändå viktigt att berätta för någon som kan hjälpa dig. Och om du inte blir trodd eller inte får hjälp ska du inte ge upp utan berätta för någon annan. Skulle din situation vara akut och du blir hotad eller skadad ska du alltid ringa direkt till 112. 

Vilken hjälp kan man få?

Alla barn som har det svårt hemma har rätt till stöd och hjälp av samhället. Beroende på vilken sorts problem din förälder har, och hur just du påverkas av det, finns det olika sorters hjälp att få. Till exempel:

 • Stöd av en kurator som är van vid att hjälpa barn och unga som har det som du. Hen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Kuratorer finns bland annat i skolan, i sjukvården, på ungdomsmottagningar och på Bris. (telefonnummer 116111)

 • Stöd i grupp då du kan få träffa andra som är i samma situation, i så kallade stödgrupper. Att få prata med andra barn som har upplevt liknande saker och vet hur det är, kan hjälpa.

 • Stöd av en kontaktperson från kommunen. Det är en trygg vuxen utanför familjen som du kan hitta på saker med ibland som att fika eller gå på bio.

 • Stöd av ett familjehem. Du kan få bo hos en annan familj om det behövs. Det kan vara för en kortare tid eller en längre tid. Du kan också bo där ibland, till exempel varannan helg.

Vilken hjälp kan min förälder få?

Som barn har du rätt till föräldrar som kan ta hand om dig på ett bra sätt. Därför finns det också hjälp för vuxna, speciellt om de har barn under 18 år. Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt ansvar att se till att din förälder får hjälp. Den som dricker, tar droger eller mår psykiskt dåligt måste själv vilja söka hjälp eller vård för sina problem.

Länkar:

Hur fungerar socialtjänsten?

https://kollpasoc.se

×

Lämna chatt