Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!

Illa behandlad på nätet

Att bli mobbad på snap eller på nätet är lika illa som att bli mobbad i skolan. Många barn berättar för Bris om att bli hotad eller övertalad till att skicka bilder eller att ställa upp på saker man egentligen inte vill göra. Bara för att hat, kränkningar eller övergrepp sker på en skärm är det inte mindre allvarligt. Att bli illa behandlad på nätet är inget man ska tolerera, även om det är vanligt eller svårt att upptäcka.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Är din telefon en brottsplats?

Många barn och unga hör av sig till Bris och berättar om jobbiga saker som hänt på nätet, och idag räknas internet och sociala medier faktiskt som en vanlig brottsplats för hot. Så mycket som var fjärde tjej har varit med om att någon har lagt upp bilder eller filmer på dem mot ens vilja. För killar är det vanligast att ha blivit utsatt för hot om våld, och ofta kan det ha börjat med ett bråk i till exempel skolan, och sedan fortsatt på sociala medier. Att bli utsatt för hat, kränkningar är aldrig okej, hur vanligt det än har blivit, det är viktigt att komma ihåg.

Ett övergrepp är alltid olagligt, oavsett form eller plats. När det handlar om sexuella övergrepp är det vanligt att den som blir utsatt känner skam och skuld över det som hänt, speciellt om det är en vuxen som hotar eller försöker få bilder genom utpressning. En vanlig reaktion när man blir rädd kan vara att blocka personen direkt, vilket är bra eftersom man då bryter kontakten med personen. Men tyvärr försvinner också alla bevis då, i fall man vill visa hoten för en vuxen eller anmäla till polisen. Så även om du är osäker på om det som skett är olagligt eller inte, kan det vara smart att vänta med att blockera tills en vuxen fått se hoten.

Gör så här om du blir hotad, kränkt eller utnyttjad på nätet

 • Radera inget utan spara bevis genom att ta skärmdumpar på bilder, kommentarer eller inlägg. Spara allt, även om det känns jobbigt. Skriv gärna ut på papper också om du kan.
 • Gör en polisanmälan snabbt, ta hjälp av en vuxen om du inte kan själv. Polisen kan sen hjälpa dig att bedöma om du har blivit utsatt för t ex brottsligt näthat.
 • Om någon skrivit något dumt om dig kan du be personen att ta bort det. Om det inte fungerar ska du vända dig direkt till nättjänsten som missbrukats. Det kan leda till att personen som hotat dig blir avstängd.

Viktigt att veta!

 • Samma person som har utsatt dig kan också kan ha utsatt andra. Därför kan din anmälan till polisen bidra till att fler brott klaras upp. Dessutom får samhället en bild av hur stort problemet är och polisen kan göra sitt jobb bättre.
 • Glöm inte att en vuxen som skriver ”hej, kan du skicka nakenbilder på dig?” gör något olagligt. Att ta kontakt med ett barn i sexuellt syfte är försök till brott eller brott.

Var går gränsen mellan digital flört och sexuella trakasserier?

Tänk att du står och pratar med en person i skolan och att hen plötsligt drar ner byxorna och visar sitt kön för dig? Då skulle du förmodligen reagera på ett starkare sätt än om samma person skickade en dickpic till dig. Så varför ska man tåla obehagliga händelser bara för att de sker på en skärm?

Det är vanligt att känna sig osäker på vad som är okej och inte okej när man pratar med andra online. En spännande eller trevlig chatt med någon man är nyfiken på kan plötsligt kännas obehaglig eller läskig. Det vara alltifrån en kommentar som går över gränsen till att någon börjar tjata om en nakenbild. Då är det lätt att ta på sig skulden och tänka att ens egna signaler varit otydliga. Sånt här kan vara svårt att prata om, speciellt med vuxna, men det är viktigt att fundera på hur samtycke funkar, speciellt online. Hur vet man att den andra vill? När går vi över varandras gränser?

Våra tips för samtycke online

 • Utgå inte från att alla fattar eller tänker som du gör. Samma emoji, bild eller meme kan betyda olika för olika personer
 • Skickar du något flörtigt och inte får svar - vänta med att skicka igen
 • Är du osäker på om någon vill ha det där förslaget eller den där bilden - fråga innan eller skicka helt enkelt inte
 • Checka av läget lite då och då i samtalet - samtycke ges i stunden och gäller inte för alltid
 • Om du är osäker på om du själv gått över gränsen med något du precis skrev eller skickade, fråga så ni kan prata om det
 • När du flörtar eller sexchattar så ska det kännas bra för båda
 • Det är aldrig ditt fel om någon skickar något till dig som du inte vill ha

Om du skickat något som du sen ångrar eller känner att du inte borde ha gjort - kom ihåg att det alltid finns någon att prata med (vänner, någon vuxen i din närhet som du litar på eller Bris)

”Jag har delat en OBEHAGLIG film, är det olagligt?

 • Tänk på vad du själv gör på nätet. Bilder försvinner aldrig från nätet. En bild eller film som du lagt upp kan lätt kopieras och spridas och man vet aldrig hur andra kan använda den. Så lägg inte upp bilder du inte kan stå för.
 • Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela den. Om sexuella övergrepp på barn syns på bild eller film (även tecknat) är det brottsligt att ha bilderna i sin dator eller telefon, även om man inte delar dem. Det kallas för innehav av barnpornografi.
 • Skriv aldrig något hotfullt, elakt eller kränkande. Den som läser kan bli rädd och ledsen. Det kan också vara ett brott. Även om du skojar är det lätt att andra kan missförstå dig. Tänk på hur du skulle uppfatta din kommentar om någon skrivit så till dig.
 • Ibland är det enklare att skriva något elakt än att säga det direkt till en person, så skriv inget på nätet som du inte skulle säga till någon i skolan. En stor skillnad mot att säga något högt och att lägga ut det på nätet är att det kan få en oväntad och mycket stor spridning där.

Det här är grooming

När någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via till exempel chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattar eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år. Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Grooming kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka dina tips via e-post till: itbrott.desk.noa@polisen.se

HJÄLP och råd

Är du under 18 år och behöver du hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL?

Ring Ecpats stödlinje för barn och unga: 020-112 100

Det är gratis och du kan vara anonym. Linjen har öppet vardagar 9-16 och de som svarar kan mycket om dessa frågor och är vana vid att prata med barn.

Du som är under 18 år kan också gå in på Ditt ECPAT där du kan få hjälp att ta bort nakenbilder som har spridits på nätet. Där kan du även chatta.

×

Lämna chatt