Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!
Att bli mobbad på snap eller på nätet är lika illa som att bli mobbad i skolan. Många barn berättar för Bris om att bli hotad eller övertalad till att skicka bilder eller att ställa upp på saker man egentligen inte vill göra. Bara för att hat, kränkningar eller övergrepp sker på en skärm är det inte mindre allvarligt. Att bli illa behandlad på nätet är inget man ska tolerera, även om det är vanligt eller svårt att upptäcka.
Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.
Många barn och unga hör av sig till Bris och berättar om jobbiga saker som hänt på nätet, och idag räknas internet och sociala medier faktiskt som en vanlig brottsplats för hot. Så mycket som var fjärde tjej har varit med om att någon har lagt upp bilder eller filmer på dem mot ens vilja. För killar är det vanligast att ha blivit utsatt för hot om våld, och ofta kan det ha börjat med ett bråk i till exempel skolan, och sedan fortsatt på sociala medier. Att bli utsatt för hat, kränkningar är aldrig okej, hur vanligt det än har blivit, det är viktigt att komma ihåg.
Ett övergrepp är alltid olagligt, oavsett form eller plats. När det handlar om sexuella övergrepp är det vanligt att den som blir utsatt känner skam och skuld över det som hänt, speciellt om det är en vuxen som hotar eller försöker få bilder genom utpressning. En vanlig reaktion när man blir rädd kan vara att blocka personen direkt, vilket är bra eftersom man då bryter kontakten med personen. Men tyvärr försvinner också alla bevis då, i fall man vill visa hoten för en vuxen eller anmäla till polisen. Så även om du är osäker på om det som skett är olagligt eller inte, kan det vara smart att vänta med att blockera tills en vuxen fått se hoten.
Tänk att du står och pratar med en person i skolan och att hen plötsligt drar ner byxorna och visar sitt kön för dig? Då skulle du förmodligen reagera på ett starkare sätt än om samma person skickade en dickpic till dig. Så varför ska man tåla obehagliga händelser bara för att de sker på en skärm?
Det är vanligt att känna sig osäker på vad som är okej och inte okej när man pratar med andra online. En spännande eller trevlig chatt med någon man är nyfiken på kan plötsligt kännas obehaglig eller läskig. Det vara alltifrån en kommentar som går över gränsen till att någon börjar tjata om en nakenbild. Då är det lätt att ta på sig skulden och tänka att ens egna signaler varit otydliga. Sånt här kan vara svårt att prata om, speciellt med vuxna, men det är viktigt att fundera på hur samtycke funkar, speciellt online. Hur vet man att den andra vill? När går vi över varandras gränser?
Om du skickat något som du sen ångrar eller känner att du inte borde ha gjort - kom ihåg att det alltid finns någon att prata med (vänner, någon vuxen i din närhet som du litar på eller Bris)
När någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via till exempel chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattar eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år. Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Grooming kan ge böter eller fängelse i upp till två år.
Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka dina tips via e-post till: itbrott.desk.noa@polisen.se
Är du under 18 år och behöver du hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL?
Ring Ecpats stödlinje för barn och unga: 020-112 100
Det är gratis och du kan vara anonym. Linjen har öppet vardagar 9-16 och de som svarar kan mycket om dessa frågor och är vana vid att prata med barn.
Du som är under 18 år kan också gå in på Ditt ECPAT där du kan få hjälp att ta bort nakenbilder som har spridits på nätet. Där kan du även chatta.