Oro för en kompis

Hitta på sidan

Att finnas där  

Att vara vänner betyder att vi delar roliga stunder tillsammans – men också svårare perioder. Som när en vän mår dåligt eller inte har det bra hemma. Kanske är din kompis förändrad och du anar att hen inte mår bra eller kanske har hen berättat något för dig som gör dig orolig. Oavsett anledning, kom ihåg att du är ett viktigt stöd bara genom att finnas där. 


 


Som kompis kan en göra en massa för att hjälpa och stötta. Det viktigaste är att vara just en vän, alltså att lyssna och att ge råd. Och att fortsätta finnas där som en vän att hitta på saker med även om din kompis just nu mår dåligt.  


 


När kan din kompis prata med dig?


 


  • Om kompisen är ledsen för ett bråk med någon nära. 
  • Om kompisen är olyckligt kär i någon och mår dåligt. 
  • Om kompisen är ledsen för att ett husdjur har dött eller någon nära har flyttat långt bort. 

I sådana situationer kan du fortsätta att vara en vän som lyssnar, frågar och hjälper kompisen att må bra. Kanske kan du vara lite extra mån om att ni ska göra saker som brukar få kompisen att må bra? Tänk att du är en frizon där kompisen kan få slippa må dåligt en stund. Men det finns också oro som en inte ska bära själv. Oro som vuxna behöver hjälpa till med. 


 


När behöver vuxna också veta?


 


  • Om kompisen har berättat om självmordstankar. 
  • Om kompisen har det jättejobbigt hemma med familjen. 
  • Om kompisen är utsatt för mobbning eller andra övergrepp. 

Känner du att din oro för din kompis har blivit för tung att bära? Berätta hur du känner och förklara att varken du eller kompisen ska bära det här själva. Det finns hjälp att få för din vän och du har också rätt att slippa känna ansvar. Ibland kan det hjälpa att bara berätta för någon vuxen men det kan också behövas mer hjälp. Försök att tillsammans komma på en vuxen som ni litar på och som kan stötta er här och nu. Många vänder sig till skolkuratorn men det kan också vara en förälder eller en annan viktig vuxen. Du kan såklart alltid tipsa din vän om oss på Bris! 


 


Har din kompis sagt att du inte får berätta? Eller känns det som att du sviker om du gör det? Berätta för din kompis att du gör det för att du bryr dig och för att det ska bli bättre i längden.  

Oro för en kompis på nätet 

Nätet har gjort det möjligt att träffa människor över hela världen. Det fysiska avståndet gör att många upplever det lättare att våga prata om svåra tankar och känslor. Till exempel kan det vara skönt att få skriva av sig det jobbiga på internet för att sen orka ha en bättre dag i den fysiska världen. Det som skrivs i den digitala världen ska såklart tas på allvar, men det kan vara skönt att påminna sig om att det ofta hjälpt för personen att bara skriva av sig. Kanske är det inte riktigt så illa som det verkade där och då.  


 


Det kan vara extra jobbigt att känna oro för vänner en träffat online eftersom du kanske inte vet vem personen är och vilken hjälp hen kan få på plats. Påminn dig om att du då kan lyssna och tipsa, men om din egen oro blir för stark behöver du skydda dig själv. Ett sätt är att berätta för din kompis att vi på Bris också finns online och att det går bra att höra av sig anonymt! 

Kom ihåg

För att kunna stötta en vän behöver vi själva må okej. Ta hjälp av en vuxen om du blir orolig eller om det blir för tungt. 

Läs mer
×

night or day icon