Livechatta om Jobbigt hemma. 28 jan kl:16. Skriv frågor redan nu!

Vänner och kärlek

Relationer är en stor del av varje människas liv och kan vara både det bästa och jobbigaste som finns. Att höra av sig till Bris med funderingar kring vänner och kärlek är väldigt vanligt.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Varje år skriver Bris en rapport om de kontakter kuratorerna haft med barn och unga. Citat är omskrivet för att inget barn ska känna igen sina egna ord.

Det finns ingen ”mall” för hur vänskap ska se ut

Känslan av att vara en del av ett sammanhang, känna tillhörighet och närhet till andra är viktig för alla människor. Att få dela sånt som är kul och jobbigt med någon får en ofta att må bra, precis som saknaden av vänner ofta kan få en att känna sig ensam.

Det är vanligt att tänka att vänskap ”ska” se ut på ett visst sätt. Att du ska ha si och så många nära vänner, och du är mer ”värd” ju fler vänner du har. Film, sociala medier och samhället skapar en slags idealbild av vänskap, men som inte riktigt stämmer med verkligheten. Vänskap kan se ut på många olika sätt. En kan ha olika behov av vänner, och det kan förändras över tid.

Hur kan jag hitta nya vänner?

Det är en fråga som vi på Bris ofta får. Här är några tips:

  • Visa vem du är och att du är intresserad av att lära känna andra.

  • Gå med i en förening, till exempel i skolan, eller börja med ett fritidsintresse.

  • Nätet kan vara en bra plats att träffa nya människor. Sök på olika forum där människor med till exempel samma, musik- eller filmsmak diskuterar det som ni har gemensamt. 

  • Känns det svårt att prata med nya personer kan ett litet steg göra stor skillnad. Börja med att säga hej eller le mot någon du vill lära känna!

  • Om du känner ensam har du rätt att få stöd av en vuxen. Prata med någon i skolan, en förälder eller annan vuxen du känner dig trygg med.

 

Funderingar kring kärlek är vanligt

Ungefär var tionde samtal till Bris handlar om kärleksrelationer på nåt sätt, både när det känns härligt och jobbigt. Ofta handlar samtalen om relationer och inte sex och preventivmedel (vilket många vuxna tror). Det är vanligt att ha många funderingar kring att bli ihop, göra slut, bråk, bli sams, svartsjuka, vem en ska bli kär i – särskilt om det är första gången.

När en kärleksrelation tar slut

Det är vanligt att höra av sig till Bris när en relation tar slut eller om olycklig kärlek. Här är våra kuratorers tips på hur du kan tänka och vad du kan göra då: 

  • Det brukar hjälpa att göra saker du tycker om och mår bra av.
  • Tillåt dig själv att gråta och släppa fram de känslor du har.
  • Ta stöd av andra! Prata med en kompis eller en vuxen du litar på.
  • De allra flesta människor är med om olycklig kärlek en eller flera gånger i livet. Även om det känns jobbigt i stunden går det ofta över.

Tips!

I våra tidigare livechattar kan du hitta massa bra tips och andras funderingar om kärlek, relationer och ensamhet. Du kan också dela med dig av dina erfarenheter med andra i vårt forum.

×

Lämna chatt