Så kan du hjälpa ditt barn att minska skolstressen

Drygt 20 procent av samtalen till Bris handlar om skolan, en plats där de har rätt att må bra och känna sig trygga. I samtalen om skolan är det väldigt vanligt att barn pratar om stress, särskilt i ålder 16-18 år. Många barn upplever att stressen är mycket påfrestande och att den påverkar hela deras livssituation. Här tipsar Bris kuratorer om hur du som vuxen kan stötta ditt barn eller hjälpa ett barn att förebygga skolstress.

Så kan du stötta

  • Prioritera sortera och se över helheten

Hjälp barnet att få en överblick och att prioritera vad som måste göras nu och vad som faktiskt kan få vänta. Se till att barnet får tid för återhämtning och vila. Fundera tillsammans barnet på vad som hjälper just hen att koppla bort tankar på skolan och prestationer en stund. Det kan vara en aktivitet, att vara tillsammans med andra. Men det kan också vara att bara ha tid för sig själv, kanske lyssna på musik eller skapa, göra något kreativt.

  • Hjälp barnet att förstå och hitta strategier

Att förstå vad som händer i kroppen när en blir stressad kan vara en hjälp för att hantera stressen. Läs på lite om stress själv och beskriv för barnet varför kroppen, tankarna och känslorna reagerar som de gör i pressade situationer och vad som kan hjälpa. Försök hitta strategier ihop som passar barnet och stötta barnet i att använda dem.

  • Sätt saker i perspektiv

Många barn berättar för Bris att det kan kännas som att allt hänger på ett visst prov. Då är det viktigt att du som vuxen kan visa att det kommer fler chanser och att ett betyg eller ett prov inte kommer vara avgörande för all framtid.

Så kan du försöka förebygga skolstress

  • Fokusera på och uppmuntra annat än prestationer

I vårt samhälle fokuserar vi mycket på prestationer. Vi människor är ju så mycket mer än vad vi presterar. Se därför till att även lyfta fram och visa att du uppskattar andra egenskaper hos ditt barn. Hjälp till att stärka ditt barns självkänsla.

  • Inge hopp

Att känna att någon tror på ens förmåga att klara sig bra i livet är viktigt om en ska orka kämpa när det känns motigt. Visa att du tror på ditt barn utan att för den skulle sätta för höga krav.

  • Titta dig själv i spegeln

Vi brukar ju säga att barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Fundera därför på din egen relation till prestationer. Är du själv väldigt prestationsinriktad påverkar det ditt barn. Fundera på hur ni pratar i familjen om att lyckas och prestera.

Mer stöd

Bris vuxentelefon finns till för dig som vill få stöd och råd.

0771-50 50 50, öppet vardagar 9-12.

×

Lämna chatt