Styvfamiljen

När två personer som har barn på var sitt håll sedan tidigare träffas och bildar en ny familj, involveras en massa människor i deras beslut: deras barn, deras tidigare partners och många andra. Inte minst barnen och före detta partners blir personer som det nya paret ska samspela med i sin nya kärleksrelation som kan leda till ytterligare barn.

Låt dina barn få plats i din nya familj

Barn behöver båda sina föräldrar. Det är sällan eller aldrig ett barns beslut att föräldrar ska skilja sig – men lite äldre barn kan inse att det är det klokaste som sker när föräldrar inte längre klarar av att leva med varandra. Barn har rätt att även efter en skilsmässa ha tillgång till båda sina föräldrar.

I den nya familjen behöver man därför ta hänsyn till hur de barn som redan finns ska få sina behov av båda sina föräldrar tillfredsställda samtidigt som de är medlemmar av den nya familjen. Om barnets båda föräldrar bildar nya familjer kan barnet i värsta fall känna sig utanför i båda – och i bästa fall ha fått två familjer där det finns många vuxna som bryr sig om barnet.

Har du barn sedan tidigare och håller på att bilda en ny familj? Oavsett om ditt barn bor hos dig eller inte, behöver ditt barn känna att det finns plats för det i din nya familj. Om ditt barn bor hos dig hela tiden har han eller hon sitt rum, sina saker, sin plats vid matbordet etc. och allt sådant hjälper oss att känna oss hemma.

Ett barn som bara bor hos dig halva tiden behöver också känna sig hemma, och det behöver även ett barn som enbart kommer på besök vissa helger eller lov. Få känna att man räknas i mammas eller pappas nya familj. Saker som att man har en egen tandborstsmugg i badrummet (om alla andra i familjen har det) kan vara jätteviktigt! Sådant visar att man hör till, även om man inte alltid är där.

Träffa någon som redan har barn

Ska du eller har du flyttat ihop med någon som redan har barn? Deras pappa eller mamma har valt dig – men det har inte hans eller hennes barn gjort. Det är bara att inse. Tycker de om dig från början och det håller i sig är det bara att gratulera. Men det kan lika gärna vara så att de tycker att du kommer och tar deras mamma eller pappa ifrån dem. De kan ha förhoppningar om att deras föräldrar ska bli ett par igen – och då kommer du och förstör. Ur ett barns perspektiv kan det bli så.

Det är ganska vanligt att barn och vuxna är i otakt i sin skilsmässoprocess. Barnet har inte kommit lika långt i sin skilsmässoprocess som de vuxna. Kan du som vuxen förstå det här och se att det inte handlar om dig som person utan om situationen, då blir det också lättare för dig att låta din nya partners barn få den tid på sig som de behöver för att finna sig tillrätta i något som de inte egentligen har frågat efter själva – men som på sikt kan bli hur bra som helst.

Får man säga åt styvbarnen att hjälpa till?

Har man något att säga till om när det gäller ens partners barn? Vågar jag kräva att tonåringen plockar upp sina badlakan från golvet när hon har duschat? Har man en lång relation till sina styvbarn och bor med dem i alla fall på halvtid, känns det nog rätt självklart att man kräver samma saker av dem som av de gemensamma barnen. Att aldrig säga ifrån kan faktiskt också uppfattas som att man inte bryr sig om. Om det gäller ett barn som man inte har en lång relation till, eller ett barn som bara kommer och hälsar på – då kan det vara bättre om den biologiska föräldern tar det största ansvaret. Och det allra viktigaste: Att man i paret pratar med varandra och funderar tillsammans kring hur man vill ha det.

Känslor för styvbarn

Kan man älska sina styvbarn? Ja, det kan man. Måste man? Nej, det måste man inte. Men som vuxen måste man ta ansvar för att alla barn i styvfamiljen får förutsättningar för att trivas och utvecklas. Ibland går det alldeles utmärkt, ibland inte alls. Under Skilsmässa finns det tips om kommunens familjerådgivning och familjerätt och vad personerna som arbetar där kan hjälpa till med. Detta gäller så klart också styvfamiljen.

Läs och lär om styvfamiljen

Styvfamiljen är en vanlig och modern familj. Det kommer ofta ut böcker om styvfamiljen, inte sällan skrivna av någon med egen erfarenhet som vill dela med sig, och googlar man på nätet får man många träffar. Att ta del av andras erfarenheter kan vara ett sätt att få syn på nya lösningar i sitt familjeliv.

×

Lämna chatt