Självskadebeteende

Många som skadar sig själva berättar om ångest och psykisk smärta, om så jobbiga känslor att man inte vet vart man ska ta vägen. Att skada sig själv är sällan ett självmordsförsök, även om tankar på att inte vilja leva finns hos många av dem som skadar sig själva.

Varför skadar man sig själv?

Det finns förstås inte ett enda svar på den frågan. Många som skadar sig själv berättar att självskadebeteendet hjälper dem att känna mindre ångest. Att skada sig själv blir ett sätt att lätta på trycket. Men bara tillfälligt, för sedan kommer ångesten tillbaka och man kan till och med må ännu sämre. Den som skadar sig själv måste därför få hjälp med att hitta andra sätt att uttrycka sig när ångesten och de jobbiga känslorna blir för starka.

Bland de tonåringar som skadar sig själva finns de som har upplevt mycket svåra saker, men det finns också tonåringar som till det yttre inte har varit med om händelser som man normalt beskriver som "svåra". Man kan känna att livet är mycket svårt ändå. I ens inre kan det vara kaos och mörker. Många har en låg självkänsla och svårt för att uttrycka sina känslor, till exempel att våga visa sin ilska. Det kan också vara så att en tonåring har varit utsatt för något som ingen annan än tonåringen själv vet om.

Att skära sig sprider sig ofta bland ungdomar. Några börjar och andra tar efter beteendet. Ibland talar man om ett beteende som smittar. Att skära sig blir det som utgör gemenskapen med de andra. Att sluta betyder att inte längre vara en i gemenskapen.

Skära sig har likheter med missbruk

Man kan se likheter mellan att skära sig och alkoholmissbruk. Man använder sig av båda sakerna för att döva känslor. Just när man gör det får man tillfälligt hjälp med sin ångest. Men bara tillfälligt, för sedan kommer ångesten tillbaka, ibland ännu starkare. Det kan behövas att man skär sig mer och mer, precis som den som har blivit beroende av alkohol behöver dricka mer och mer. Att skära sig ger ett beroende, och det är därför det är så svårt att sluta på egen hand, även om man lovar sig själv. Man behöver hjälp för att sluta.

Hjälp att må bättre

Många föräldrar som upptäcker att deras barn skär sig reagerar med starka känslor. Rädsla, förskräckelse, kanske ilska. Blöder det mycket blir det ännu otäckare. Att se ärr på sitt barns armar och ben som man förstår aldrig går bort är inte lätt. Med alla de känslorna i sig är det lätt hänt att man bara vill skrika eller säga att "nu slutar du, du får inte skära dig fler gånger!".

Det är angeläget att få hjälp att sluta skära sig, att inte få fler ärr på sina armar, men om ditt barn mår så dåligt att hon eller han känner sig tvingad att ta till ett självskadebeteende, så behöver hon eller han minst lika mycket hjälp med sitt mående som med att sluta skära sig.

Försök tala om för ditt barn att du vill veta hur hon eller han mår. Vad är det för tankar och känslor som plågar? Det behöver inte ha hänt något särskilt, men det kan ha gjort det. Hjälp ditt barn att prata om sina känslor. Fråga när de kommer. Prata om att det finns andra sätt än att skada sig själv som din tonåring kan ta hjälp av när de svåra känslorna kommer. Finns det saker som ni i familjen kan göra för att självskadebeteendet ska upphöra? Ibland fortsätter självskadebeteendet vad man än försöker göra som förälder. Sök då hjälp för både dig och ditt barn.

Professionell hjälp

Stöd och behandling när det handlar om självskadebeteende finns inom landstingets hälso- och sjukvård. För barn upp till 18 år kan den antingen ges på BUP eller speciella enheter inom BUP. Har din tonåring fyllt 18 är det din tonåring själv som måste söka hjälp. Ofta är det så att om BUP har en enhet för självskadebeteende, är även unga vuxna välkomna att söka sig dit. I vilket fall som helst kan man vända sig till BUP för att få information om hur vården är uppbyggd där man bor.

På ungdomsmottagningen kan tonåringar och unga vuxna söka hjälp på egen hand. Det kan ju vara så att man sedan tidigare har eller har haft kontakt med någon som man tycker om där, och det kan kännas bra att vända sig dit igen.

×

Lämna chatt