Alkohol och droger

Alkohol och droger finns ofta lättillgängligt för unga. Det är viktigt att som förälder att våga prata med sin tonåring om risker och konsekvenser och hjälpa sin tonåring fatta kloka val ifall det kommer erbjudanden om att prova.

Hjälp din tonåring att stå emot

Att en tonåring prövar alkohol eller kom hem full en gång behöver inte vara ett tecken på att tonåringen är illa ute, även om man som förälder inte vill acceptera att ens barn dricker. Du kan hjälpa din tonåring att stå emot alkohol och droger genom att:

Våga prata om alkohol och droger
Varför börjar man, vilka är riskerna, hur kan man skydda sig och säga nej till att pröva? Om din tonåring får mycket bekräftelse och uppmuntran av dig stärker det hans eller hennes självförtroende. Med ett starkt självförtroende är det lättare att stå emot grupptryck.

Inte fördöma
Om du får veta att det förekommer droger bland din tonårings kompisar, så fördöm inte utan diskutera istället. Det går att vara av den åsikten att det är fel att använda droger utan att kritisera ditt barns kompis. Ditt barn tycker om sin kompis och kan vara orolig för honom eller henne. Visa att du också är det.

Uppmuntra sunda intressen som din tonåring har
En aktiv fritid är en skyddsfaktor i en tonårings liv.

Om din tonåring ber dig köpa ut

Det finns föräldrar som köper ut alkohol åt sina barn. Det finns föräldrar som tycker att det är okej att låta barnen dricka lite hemma. Det finns föräldrar som köper ut i tron att de då vet vad barnet dricker. Men de flesta föräldrar gör det inte – det bara låter så när din tonåring argumenterar för sin sak. De flesta föräldrar vill inte att deras barn ska dricka alkohol alls.

Känner du igen något eller några av de här tillfällena?

  • Din tonåring ber dig köpa ut alkohol, till exempel till en studentfest eller en kväll med kompisarna.
  • Din tonåring säger att alla andra får några öl, cider eller en flaska vin av sina föräldrar.
  • Din tonåring vet att det bara är i Sverige det finns så knäppa bestämmelser om alkohol. I alla andra länder kan alla, oavsett ålder, köpa precis vad de vill och då kan det ju inte vara farligt.
  • Din tonåring påstår att det är bättre att du vet vad han eller hon dricker, än att du riskerar att det blir hembränt.

Förbjudet enligt lag

När du står emot din tonåring och säger nej till att köpa ut, har du lagen på din sida. I Sverige är det enligt lag förbjudet att förse personer under 20 år med alkohol. Det är ett motargument som du alltid kan luta dig emot i en diskussion om att köpa ut eller inte. Du får faktiskt inte enligt svensk lag och du riskerar att straffas om du gör det. Det gör även de äldre kompisar, eller syskon till din tonåring som ägnar sig åt langning. Langning är det när någon säljer, lånar ut eller ger bort starköl, vin eller sprit till någon under 20 år. För tobak och folköl är det 18 år som gäller. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år. Stå emot. Du har lagen på din sida.

Många tonåringar vet precis varför föräldrar inte vill köpa ut åt dem. De argumenterar och försöker ändå. Men även om de vet vad du anser, kan det vara till nytta att istället för att bara säga nej låta din tonåring höra varför du gör det. Att det inte är tillåtet är ett tungt vägande skäl. Men prata även med din tonåring om alkoholens risker och konsekvenser.

×

Lämna chatt