Säker på nätet

Eftersom barn idag spenderar en stor del av sin tid online är det viktigt att du som förälder skaffar dig kunskap om internet och sociala medier. Genom att följa de här råden har du gjort mycket för att lära dig mer om barn och internet samt om hur ditt barns säkerhet på nätet kan förbättras.

Råd till föräldrar

Prata med ditt barn om internet
Var intresserad och positiv till vad ditt barn gör på nätet. Då visar du att du är beredd att vara delaktig på ditt barns villkor och du får automatiskt mycket kunskap om vad som händer på nätet. Det är klokt att vara närvarande redan när dina barn är små för att etablera vad som är okej och inte okej på nätet.

Prata med andra föräldrar om barn och nätet
Har du yngre barn kan du och andra föräldrar prata ihop er om gemensamma regler. Som till exempel: Hur länge ska man få sitta vid datorn när man är hos varandra och leker? Vilka spel tycker vi är bra spel, och vilka spel vill vi inte att våra barn spelar?

Lär ditt barn att inte vara på sidor med olämpligt innehåll
Försäkra dig om att barnet förstår varför du tycker som du tycker, istället för att enbart förbjuda.

Förklara för ditt barn att det som barnet lägger ut på nätet finns där för alltid
Innan man lägger ut något kan man tänka så här: Skulle jag vilja att alla i klassen visste det här? Skulle jag vilja att alla på skolan såg den här bilden? Om svaret är nej, då ska man inte heller lägga ut det på nätet.

Prata med ditt barn om hur man bör tänka kring personliga kontaktuppgifter
Prata om att det är viktigt att tänka igenom vilka man delar sina personliga kontaktuppgifter med. Förklara att delandet av personliga kontaktuppgifter kan leda till att personer kan söka upp barnet och utsätta det för faror.

Prata om mobbning
Ingen har rätt vara dum eller mobba ditt barn på nätet, och ditt barn har inte rätt att göra så mot någon annan. Det är lika fel när det händer på nätet som i något annat sammanhang. Be ditt barn tala om för dig om det händer.

Samma lagar gäller på internet
Tala om för ditt barn att allt som är förbjudet i det verkliga livet är precis lika förbjudet på nätet, till exempel mobbning eller förtal.

Anmäl brott
Allt som enligt lag är förbjudet utanför internet, är också förbjudet på internet. På de flesta sajter som barn och unga besöker, finns en möjlighet att anmäla till ansvariga för sajten om det förekommer något olagligt/olämpligt på sajten. Du kan också göra en polisanmälan om du misstänker att ditt barn har blivit utsatt för ett brott. En polisanmälan gör det möjligt för de ansvariga på sajten att ta fram information om vad som har hänt.

 

×

Lämna chatt