Utsatt på nätet

De flesta kontakter som barn har på nätet är positiva och givande, men det gäller ändå att vara uppmärksam då det händer att barn råkar illa ut. Utsatthet på nätet ser olika ut och förändras konstant i och med utvecklingen av nya plattformar och användningsområden. Det kan handla om mobbning och utfrysning, att privata bilder hängs ut på sociala medier eller om vuxna som lurar barn i syfte att utsätta dem för övergrepp.

Prata med ditt barn

Det allra viktigaste när det gäller utsatthet på nätet är att förebygga att det händer. Du kan hjälpa ditt barn att inte bli utsatt genom att prata med det om att ingen har rätt att göra barnet illa på nätet. Om det händer, visa ditt barn att det är tillåtet och bra att prata med vuxna om det. Du kan hjälpa ditt barn att inte bli en som utsätter andra på nätet genom att få barnet att tänka i förväg: Skulle jag vilja att någon visade den här bilden, om den var på mig? Skulle jag vilja få sms från klasskamrater som gjorde mig ledsen och osäker?

Skolan har ett ansvar

Skolan har enligt lag ett ansvar för att aktivt arbeta mot mobbning av en elev. Det gäller även om mobbningen sker genom sms eller sociala medier. Får du som förälder veta att ditt barn mobbas eller mobbar – kontakta skolan och samarbeta. Tillsammans kan ni göra mer för ditt barn än var och en för sig.

Samma lagar gäller på internet som i övriga samhället. Tror du att ditt barn har blivit utsatt för ett brott, kan du göra en polisanmälan.

 

×

Lämna chatt