Internet

Jag tycker att min tonåring tillbringar alldeles för mycket tid med mobilen och datorn. Är det skadligt? Hur ska jag sätta gränser?

Ja, vad är för mycket skärmtid?
Jag tänker att det beror alldeles på vad barnet gör där på skärmen och hur det påverkar barnets vardag i övrigt. Många barn och ungdomar har en stor del av sitt sociala liv på nätet, de gör läxor, letar efter information kring saker de undrar och spelar spel som avkoppling och förströelse. Alltså saker som jag tror att de flesta föräldrar kan tycka är vanliga och okej, kanske till och med bra.

Det du som förälder behöver ha ögonen på är hur ditt barn verkar må och hur vardagen fungerar. Det gör du genom att intressera sig för vad ditt barn ägnar sig åt, på nätet eller på andra plats. Hur får man då tillgång till sin tonårings värld, tankar och känslor? Jo, genom att visa ett positivt intresse och på ett respektfullt sätt be att få ta del av vad de gör. Grunden för detta är att du som förälder tagit och tar ansvar för att vårda er relation och visar att du är mån om att ni har det bra tillsammans.

Några tips på vägen för att vårda relationen till din tonåring kommer här: Avsätt tid. Var flexibel och följsam. Förhandla och kompromissa. Ju mer du tar hand om och vårdar er relation desto större chans är det att ditt barn lyssnar på dig om du skulle behöva sätta en gräns för att skydda dit barn.

Avslutningsvis vill jag skicka med det som många barn som hör av sig till Bris berättar. De tycker att vuxna överdriver riskerna med nätet och underskattar sina barns förmåga att hantera det som skulle kunna vara farligt eller obehagligt. De skulle önska att de vuxna var lite mer öppna för fördelarna. T ex förstå att man faktiskt kan ha riktiga vänner på nätet. Många berättar att de gärna skulle berätta för sina föräldrar vad de håller på med på nätet, men att de är oroliga för att föräldrarna ska bli oroliga och försöka skydda genom att begränsa vad de får göra.

Om du behöver mer råd och stöd:

Ring till Bris Vuxentelefon - om barn,
Tel 0771 50 50 50, varje vardag mellan kl. 09:00-12:00.

×

Lämna chatt