Tonåring

Min tonåring drar sig undan, fräser åt mig och jag har svårt att få kontakt. Hur kan jag göra för att vår relation ska bli bättre?

Många tonårsföräldrar skulle känna igen sig i den här beskrivningen. Det är en naturlig del av utvecklingen, att i perioder under uppväxten öka avståndet till sina föräldrar. Det är en nödvändighet för att i slutet av tonåren vara redo att ge sig in i vuxenlivet. Samtidigt som du behöver ge din tonåring utrymme ska du inte luras att tro att tonåringen klarar sig själv, eller ens vill klara sig själv.

Vi på Bris pratar med många tonåringar som känner att de får ta ett alltför stort ansvar över sitt eget liv. De behöver fortfarande ett omhändertagande och ett känslomässigt stöd. Svåra situationer, tankar och känslor kan bli tungt för tonåringen att själv bära på. Som förälder behöver du visa att du är intresserad av tonåringens liv och tankar. Ta inte kritik personligt, försök att inte avskräckas av sura kommentarer. Du som förälder är fortfarande en mycket viktig person för tonåringen, även om det inte alltid märks.


Vanliga kommentarer från ungdomar vi på Bris pratar med är att man inte vill oroa sina föräldrar, eller att man är rädd för att inte bli förstådd om man berättar om svåra saker. Det är viktigt att du som förälder förmedlar till tonåringen att hen är lika älskad som tidigare, trots att hen kanske inte är så trevlig alla gånger. Att du finns där när din tonåring behöver dig och att du är beredd att lyssna när livet kört ihop sig, utan att döma.

Om du behöver mer råd och stöd:

Ring till Bris Vuxentelefon - om barn,
Tel 0771 50 50 50, varje vardag mellan kl. 09:00-12:00.

 

×

Lämna chatt