Alkohol och föräldraskap

Många har funderingar kring hur barn påverkas när vuxna dricker. Är det okej att ta ett glas vin till maten när barnen är med?

Måttlighet

Om man fixar att dricka ett enda glas vin till maten ibland är det ok. Då ser barn att det går att dricka utan att bli full. Alkohol förknippas inte med oro och fara.

Självinsikt

Avslappnad och härlig – kanske vi vuxna tänker. Konstig och förändrad, tycker barnet. Det kan leda till att barnet förknippar alkohol med otrygghet och rädsla.

Tidpunkt

Ett enda glas vin ibland, är inget konstigt. Blir det lätt fler kan barnet känna av på stämningen att något är på gång efter att barnet lagt sig.

Festsituationer

Du är bäst på att skydda ditt barn! Är andra vuxna på festen fulla, stå själv över alkoholen och gå hem lite tidigare. Prata med barnet efteråt om hur hen upplevde situationen.

Lyssna och respektera

Om ditt barn ifrågasätter att du dricker, gör som du brukar – ta hens åsikter på allvar även om du tycker att barnet överreagerar. Förklara i lugn och ro hur du ser på alkohol och öppna upp för frågor.

Köpa ut

Tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma löper större risk att dricka mer, där är forskarna överens. Köper man ut till sin tonåring som lovar att flera ska dela på flaskan – tänk efter en extra gång…

Läs mer:

På barndomutanbaksmalla.se kan du läsa du mer om hur du kan agera för att skydda barn som far illa av vuxnas drickande. Initiativet Barndom utan baksmälla har tagits fram av Systembolaget och IQ i samarbete med Bris, Childhood, Maskrosbarn och Trygga barnen.

×

Lämna chatt