Så förstår du din tonåring

Puberteten är en stor förändring i en människas liv. Som vuxen kan du göra mycket för att stötta och hjälpa din tonåring att må bra.

Bråk om kontroll 

Om din tonåring blir arg när du ställer frågor om vad hen gör– Förklara att det inte handlar om att kontrollera. Du gör det av säkerhetsskäl. Du litar på din tonåring men kanske inte alltid på folk runt omkring.

Förklara

Du gör rätt som låter din tonåring vara med och bestämma om saker som rör hen. Som förälder har du dock övergripande ansvar och måste ibland fatta beslut som hen inte gillar. Stå på dig men förklara varför du beslutar som du gör. 

Hormonernas fel?

Hormonsvängningar är en förklaring till en tonårings humörsvängningar. Du kan vara ett jättestort stöd här om ditt barn behöver hjälp att hantera sina känslor.

Hantera känsloutbrott

Får din tonåring ofta utbrott? Det är helt normalt. Visa förståelse. Men allt är inte ok – sätt gränser och förklara hur hens beteende påverkar övriga familjen.

Berättar inte om psykisk ohälsa

Du misstänker att din tonåring inte mår bra, men hen berättar inget. Varför? Många unga tror inte att föräldern kommer att förstå. De vill inte oroa föräldern. De är rädda för att tvingas söka hjälp.

Fortsätt fråga

Visa att du bryr dig! Fortsätt att fråga även om du ej får svar. Försök att inte reagera för starkt. Uppmuntra ditt barn att               t.ex. kontakta Bris om hen inte vill prata med dig just nu.

Vänner viktigare

Det är normalt att tonåringar testar gränser och föredrar vänner framför föräldrar. Respektera det och visa att du alltid finns där oavsett. Du är den viktigaste personen i hens liv.

Tyst omsorg

Ibland är handling viktigare än ord. En liten klapp på kinden, ett sms där du skriver hur stolt du är över ditt barn eller servera frukost på sängen. Din omsorg är ovärderlig för ditt barn.

×

Lämna chatt