Så hanterar du en vårdnadstvist

Få separationer är enkla, inte minst när det kommer till frågan om delad vårdnad av barn. Så hur gör man? Ledorden är alltid barnets bästa.

Prata med varandra

Ni är föräldrar och ert barns förebild. Ni gör helt rätt som pratar med varandra – och inte via barnet. Barn ska inte behöva välja sida och aldrig behöva höra er prata illa om varandra.

Punktlista

Hamnar ni lätt i bråkfällan? Kom förberedda. Gör en punktlista över det ni vill ha sagt. Lägg alla känslor åt sidan. Håll er strikt till listan. Spårar det ur ändå – pausa och fortsätt prata en annan gång.

Hitta kraftkälla

Det är begripligt att ni som föräldrar mår dåligt. Det är okej att visa sig ledsen inför barnet, men ni behöver också vara ett stöd för hen. Ta hand om era egna känslor separat. Sök professionellt stöd eller hitta annan kraftkälla, t.ex. träning.

Checka av

Stäm regelbundet av hur barnet mår. I en kris så pendlar barnets känslor mycket. Tillåt barnet att känna alla typer av känslor och visa att det är okej. Visa att ni båda står kvar och älskar barnet oavsett hur barnet mår.

Ovisshet oroar

Att inte veta hur allt kommer bli är ett barns största orosmoment. Berätta regelbundet om förändringar som kan vara på gång, t.ex. flytt. Svara på barnets frågor så gott ni kan. Ha tålamod om samma frågor återkommer.

Aldrig barnens fel

Påminn ofta om att det inte är barnets fel att ni vuxna strider– och att barnet inte har ansvar för situationen eller hur ni vuxna mår. Påminn ofta om att barnet har rätt till er båda även om ni ej kan leva ihop.

Andra vuxna

Barn i vårdnadstvister vill ofta att andra vuxna skall prata med föräldrarna så att ni hittar en lösning där barnet är tryggt och får tillgång till er båda. Vänner som vill hjälpa gör rätt i att inte ta någon förälders parti. Barnets bästa är nummer ett.

Familjerätten

Behöver ni professionell hjälp att samarbeta, kontakta familjerätten. Den finns i alla kommuner. Involvera barnet i alla beslut som rör hen. Lyssna och ta barnets tankar och önskemål på allvar.

×

Lämna chatt