Så pratar du om sex

Det är naturligt att känna en viss oro inför att ”ha snacket” med sin tonåring. Men det behöver inte vara krångligt. Här är några råd på vägen.

Kroppskoll

Ditt barn bestämmer över sin egen kropp – vem som få röra den och när. Prata ofta om det! Vad kan man göra om någon rör ens kropp på ett sätt som känns fel? Påminn barnet om att hen är perfekt precis som hen är.

Tajming

Det är lättare att ta upp ämnet om ni gör något annat under tiden, t.ex. när ni åker bil eller ser på en film. Om möjligt, ta upp ämnet när frågor om sex dyker upp i handlingen. ”Hur hamnade karaktärerna i den situationen? Diskutera samtycke.

Ta hjälp

Är det svårt att ta upp ämnet, fokusera på den känslomässiga biten; hälsosamma relationer, självkännedom och att dra gränser. Vad gäller den tekniska biten, ta hjälp av t.ex. umo.se.

Öppet sinne

Var öppen för att ditt barn kan ha en annan sexuell läggning än din. ”Den du blir kär i” är en bra fras som inkluderar alla typer av relationer.

Tonåringar vill ligga – eller?

Det är en myt att alla tonåringar spirar av sexlust. Det är ok att vilja vänta, oavsett vilket kön man tillhör. Man bestämmer själv när man är redo.

Porr-påverkan

Nätet är fullt av porr. Märker du att ditt barns idéer om sex formats av pornografi, ställ intresserade frågor, t.ex. ”Varför tror du att människor i porrfilm ofta ser ut på ett visst sätt?”. ”För vem du tror du att filmerna görs?”.

Rätt att vara privat…

Som förälder vill man veta allt, det är normalt. Men du gör helt rätt när du inte ställer för privata frågor om ditt barns sexuella tankar och erfarenheter. Håll snacket på en allmän nivå!

…även som förälder

Du behöver inte heller svara på frågor om ditt eget sexliv eller ha svar på alla frågor som rör om sex. Det viktiga är att du och ditt barn vågar prata om ämnet. Behöver du föräldrastöd, hör av dig till Bris Vuxentelefon 077 – 150 50 50.

×

Lämna chatt