Skolstress

Det är tufft att orka prestera bra i skolan samtidigt som kompisar, träning och hobbys pockar på uppmärksamheten. Hur hjälper man sitt barn att hitta en balans?

Informera skolan

Prata ofta med ditt barns lärare. Hur går det för hen? Fråga hur de planerar läxor och prov. Ligger flera prov för tätt? Du har rätt att föreslå förändringar! Ditt barn har också rätt till extraundervisning om hen halkat efter.

Lätta i schemat

Även om ditt barn älskar sin hockeyträning eller musikklass, se tillsammans över hur mycket tid aktiviteterna tar. Kanske är de också kopplade till någon form av prestation? Våga öka antalet träningsfria kvällar och helger.

Familjens hälsa

Alla familjer går igenom tuffa perioder som kan påverka hur alla mår, inte minst barnet. T.ex. skilsmässa, mycket jobb, ekonomiska problem. Hur ser det ut hos er? Stäm av hur barnet mår och hur ni kan hitta lugn under tuffa perioder.

Rutiner

Hjälp ditt barn att hitta bra rutiner i vardagen. Tillräckligt med sömn, tid för frukost före skolan, motion i lagom mängd och tid att varva ner före läggdags. Summera dagen tillsammans. Vad funkar, vad funkar inte?

En sak i taget

Hjälp ditt barn att sortera och prioritera. Vad är viktigast och vad kan vänta? Gör en skoluppgift i taget. Kanske kan ni ha fasta dagar för läxorna så att ditt barn också vet när hen får vara ledig.

Lär av webben

Ditt barn är kanske grym på datorspel eller att göra filmer på TikTok? Fråga hur hen har lärt sig det? Titta på hur spelen/apparna funkar. Hur har de väckt ditt barns nyfikenhet? Hur motiverar de barnet? Kolla om det går att använda samma inlärningsteknik på skoluppgifterna.

Peppa!

Du är den viktigaste personen i ditt barns liv. När du säger till ditt barn att hen kan klara en uppgift får det effekt. Dina ord kommer sitta i barnets ryggmärg varje gång det blir motigt i livet.

Fler chanser

För många unga kan det kännas som att hela framtiden hänger på ett särskilt prov. Visa att det kommer fler chanser och att det finns massa olika vägar för att nå ett specifikt mål. Uppmuntra till att be om hjälp!

×

Lämna chatt