Bris och Kronofogden uppmärksammar barns oro över pengar

Publicerat

Det finns barn som lever i ekonomisk utsatthet och bär på en stark oro över pengar. Kronofogden och Bris lanserar därför animerade filmer för barn om ekonomisk utsatthet. Här möter vi David, Afsana och Isak som alla vet hur det är att oroa sig för pengar.

Fotbollen - Om pengar och oro.

Kronofogden möter varje dag människor i svåra ekonomiska situationer. Många gånger finns det barn i familjen – barn som bär på en stark oro för pengar. Många barn lägger en stor del av ansvaret på sig själva och känner sig ensamma i sin situation. Kronofogden har därför i samverkan med Bris tagit fram animerade filmer för barn. Filmerna uppmuntrar barnen till att ta kontakt med Bris där de får hjälp av erfarna kuratorer om de är oroliga.

– Vi har sett att barn ofta upplever att de får för lite information och att de inte alltid förstår den information de får. Och när barn inte får svar på sina frågor förvärras oron. Med de här nya filmerna informerar vi barnen på ett begripligt sätt. Vi vill minska barnens oro och visa att de kan få stöd, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde på Kronofogden.

Bris har lång erfarenhet av att stötta barn i utsatta situationer och har ungefär 25 000 stödjande kontakter varje år. Alla under 18 kan anonymt höra av sig till Bris varje dag, året runt, genom att mejla, chatta, ringa 116 111 eller chatta med Brisbot på Facebook Messenger eller Kik. Bris erbjuder också ett indirekt stöd till barn genom Bris vuxentelefon om barn. Där kan vuxna få vägledning och information om hur de kan bidra till att förändra ett barns situation till det bättre.

– Barn har rätt att få information i frågor som rör dem och det är alltid de vuxnas ansvar att se till att informera barnet. Vår förhoppning är att de här filmerna kan få barn som känner sig oroliga över pengar att se att de inte är ensamma och att det inte är deras fel. Vi vet att det blir bättre att prata med någon om man har det svårt och det går alltid bra att vända sig till Bris, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

För mer information

Silvia Ernhagen

Kommunkationschef, Bris

070-160 88 09

silvia.ernhagen@bris.se

Tina Häggmark

Kommunikatör, Kronofogden

070-207 19 30

tina.haggmark@kronofogden.se

×

Lämna chatt

/link/64e1750404d243ee821cac0b5363e3e5.aspx

Våra rapporter

Bris kontakter med barn, forskning och omvärldsanalys

Se alla rapporter
/link/4a899cc89de74cb3889d8c5f5992bdab.aspx

#ärdumed

Diskutera kring våra rapporter

Material
/link/ff85f76fb3034088b452354e6a4d2925.aspx

Bris Nätverk

Mötesplatsen för barnets rättigheter

Läs mer

Bris nätverk är för dig som aktivt arbetar för och med barn. Gå med i nätverket och låt dig inspireras och få möjlighet till erfarenhetsutbyte.

Läs mer