För att må bättre

Här har vi samlat våra tips på vad du kan göra för att må bättre.
Avslappningsövningar Om du känner oro, ångest, stress eller ilska kan du ta hjälp av din kropp för att slappna av.
Magandning Här är en övning där du genom att fokusera på att andas ner i magen kan få hjälp att slappna av.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
01
 
 
Yogaövningar Många tar hjälp av yoga för att slappna av och vara i stunden. Här har vi samlat några enkla yogaövningar.
Katten Den här övningen hjälper till att släppa spänningar i axlar och rygg där stress ofta samlas.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
01
 
 
Att berätta om något svårt
Är du osäker på om du ska berätta?
Så kan du förbereda dig
Några tips när du berättar 
Skriv av dig Ett sätt att få något ur sig eller att berätta om något är att skriva ner det. Bara för sig själv eller för att ge till någon annan. Här är våra förslag på hur du kan göra det.

Skriv ett brev till någon

Det finns flera fördelar med att börja med ett brev. Du kan skriva det när det passar dig, det hjälper dig att sortera tankarna och den du ger det till kan läsa det i lugn och ro. Här kan du testa

Skriv ett brev till det du gör

Det händer att vi gör saker mot oss själva som egentligen är dåliga. Det kan handla om att skada sin kropp, och vara kopplat till mat, träning eller sex. Till en början kan det kännas som att det får en att må bättre, men efter ett tag känns det inte längre lika bra. Genom att skriva ett brev till det du gör kan du lättare få syn på hur det påverkar ditt liv idag. Här kan du testa. Här kan du testa

Skriv en lista

Funderar du på vad som vore bäst för dig? Är du osäker på om du ska berätta? Ett sätt att komma vidare är att skriva en lista på för- och nackdelar. Att se sin lista framför sig kan göra det lättare att ta nästa steg eller bestämma hur en vill göra. Här kan du skriva din lista. Här kan du testa

Frågor som andra ställt

På Bris pratar vi om allt. Här kan du se vad andra har ställt för frågor och vad de fått för svar. Läs mer
10 tips När livet känns tungt är det svårt att våga tro på att saker faktiskt kan bli bättre. Kom ihåg att det alltid går att påverka och förändra ditt mående. Här kommer 10 tips för att må bättre.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
Svårt att somna? På natten är det bra för alla att sova, men ibland kan det vara svårt. Här hittar du övningar som hjälper dig att komma till ro. Kom ihåg att du alltid kan höra av dig till oss på Bris om du behöver prata med någon.
Avslappningsövning I avslappningsövningen hjälper en kurator dig att träna på att bli lugn och koppla av. Det brukar kunna göra det lättare att somna. Lägg dig till rätta och följ med i övningen. Om du vill kan du använda hörlurar.
01
 
 
Tips för att somna
Vad händer i hjärnan? Här kan du se och förstå vad som händer i hjärnan när du känner ångest eller rädsla.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
01
 
 
Här kan du ta hjälp
Vi kan behöva olika typer av stöd beroende på hur vi mår och hur vi har det. Här har vi listat ställen du kan höra av dig till för hjälp.
112, SOS Alarm 

Om du befinner dig i akut fara och behöver hjälp från polisen, sjukvården eller socialjouren, ska du ringa till SOS Alarm. De har öppet dygnet runt och telefonnumret är 112.

BUP 

Om du mår så dåligt att du har svårt att orka med vardagen, skolan eller fritiden kan BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) hjälpa dig. Här jobbar kuratorer, läkare och psykologer På bup.se  hittar du information var din närmaste mottagning finns samt allmän information om psykisk hälsa. 

Socialtjänsten 

Ett av socialtjänstens uppdrag är att hjälpa barn och unga som inte har det bra hemma. På kollpasoc.sekan du läsa mer om hur de arbetar. På din kommuns hemsida hittar du kontaktuppgifter till din socialtjänst.  

Jagvillveta.se 

Jagvillveta.se är en webbplats som vänder sig till barn och ungdomar som har blivit utsatta för brott. Här kan du läsa om dina rättigheter som brottsoffer, vilken typ av stöd och hjälp du kan få och vad som händer efter att ett brott har anmälts. 

Första linjen 

Första linjen är en del av vårdcentralen, men kan också vara en särskild mottagning. Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt. Då får du prata med någon och få behandling för till exempel ångest, oro eller om du känner dig nedstämd. Du hittar din närmaste Första linjen-mottagning genom att ringa 1177 eller genom att söka på 1177 eller din Regions hemsida.  

1177 Vårdguiden 

www.1177.se kan du läsa om hälsa och sjukdomar. Du kan också hitta information om var du kan söka stöd och vård. 

Elevhälsan 

Alla skolor har en elevhälsa där bland annat kuratorn, skolsköterskan, skolpsykologen och specialpedagogen jobbar. Elevhälsan ska hjälpa dig som behöver stöd i skolan och/eller stöd för att må bra. Fråga din mentor eller någon annan vuxen om du behöver hjälp att ta kontakt.  

Ecpat

Ecpat är en ideell organisation som arbetar mot alla former av kommersiellt utnyttjande av barn, till exempel barnpornografi. Till deras Hotline kan du höra av dig för att få hjälp med att ta ner kränkande bilder från nätet.

 

Ungdomsmottagningen - UMO

På ungdomsmottagningen kan du träffa en kurator, psykolog, läkare, barnmorska eller sjuksköterska för att prata om kroppen, sex och relationer. Du hittar din närmaste mottagning på umo.se.

umo.se är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. På Youmo.se hittar du delar av umo:s information på andra språk än svenska. 

Bris

Till oss kan du ringa, chatta eller mejla. Telefonnumret är 116 111 och chatten finns här på bris.se. Bris kuratorer kan hjälpa dig i stunden eller lotsa dig vidare om du behöver mer hjälp.  

Brismottagningar Här får du träffa en kurator för att få hjälp att förändra det som känns jobbigt. Tillsammans hittar vi ett sätt som passar just dig.  

Gruppstöd Brismottagningarna erbjuder även stödgrupper för dig som vill träffa andra barn i samma situation. Till exempel för dig som är placerad i familjehem, har en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt och för dig som har en förälder som tagit sitt liv.  

×

night or day icon