Bråk & konflikter

Hitta på sidan

Att bråka med kompisar

Det är vanligt att bli osams med kompisar, men även om det är jobbigt i stunden kan det faktiskt stärka vänskapen i längden. Genom konflikter lär vi oss mycket om oss själva och de vi har runt oss. Det får oss att fundera över vad vi förväntar oss av andra men också hur vi är gentemot dem.   

Vad kan jag göra själv? 

Det brukar krävas lite jobb att bli sams efter ett bråk med en kompis. Ibland vet en inte hur konflikten ska lösas och det är vanligt med känslor som ilska och skam över saker som har sagts och gjorts. Här kommer några tips på hur du kan göra:


 


  • Ta en paus från varandra! Ibland räcker det med att inte prata eller ses på några timmar. Då hinner ni båda lugna ner er och fundera över vad som har hänt. Kanske överreagerade ni eller kanske kommer ni på att allt bara var ett missförstånd. 
  • Prata med varandra. Berätta vad du kände och ge exempel på vad som inte blev bra för dig.  
  • Be om förlåtelse. Om du kommer på att det du sa eller gjorde blev fel, be om ursäkt. Alla gör misstag. 
  • Kom ihåg att vi alla är olika. Något som känns okej för dig kan kännas fel för din kompis och tvärtom. Ett bra tips är att utgå från sig själv när en pratar, i stället för att berätta vad kompisen gjorde för fel. Till exempel: ”Jag blev ledsen när…” eller ”Jag tog illa upp när…”. 
  • Lyssna. Försök att förstå det din kompis säger utan att bli arg. 
  • Ge det tid! Även om du känner dig redo att lösa en konflikt kan din kompis fortfarande behöva mer tid. Då kan det vara bra att skriva ett sms eller ett meddelande. Det ger kompisen tid att fundera och hen kan svara när det känns bra. Ett sätt att börja ett meddelande är att skriva ”Du behöver inte svara, men jag vill bara säga att jag tänker på dig”. Då visar du att du bryr dig utan att stressa den andra. Du kan också le, säga hej eller titta din kompis i ögonen när ni ses. Om din kompis reagerar på ett bra sätt kan du så småningom börja ta mer kontakt. Det mesta brukar lösa sig om vi hjälps åt. 
Kom ihåg

Vi är alla olika. Och känslor och tankar syns inte utanpå. Därför behöver vi både berätta och lyssna för att kunna förstå varandra! 

Kom ihåg
×

night or day icon