Meny Stäng meny
Tillbaka

När familjen bråkar

Det är vanligt att det blir bråk i en familj. Att bo tillsammans skapar konflikter om både stora och små saker. Vi kanske klarar av att tränga undan känslor som stress eller oro i skolan eller på jobbet, men dessa känslor behöver komma ut någonstans, och det sker ofta när vi är hemma.

I en familj har vi ofta olika sätt att se på saker beroende på vilka vi är, vår ålder eller vilken roll vi har i familjen. Det kan leda till krockar och konflikter. Kanske bråkar du med syskon eller de vuxna, eller så bråkar de vuxna med varandra.

Brukar ni bråka i din familj?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Varför bråkar familjer?

Det kan vara skönt att påminna sig om att bråk sällan handlar om familjemedlemmarna själva. Kanske blir det bråk för att de vuxna är stressade för att de jobbar för mycket och vilar för lite. Saker som ekonomi eller familjens bostad kan också påverka stämningen. Oro för syskon som har det svårt eller bebisar som håller de vuxna vakna på natten är andra exempel på sådant som kan skapa stress.

Ibland handlar det om att någon som mår psykiskt eller fysiskt dåligt inte kan hantera sitt mående på ett bra sätt. Bråk är en del av livet och en del bråk kan vi stå ut med, och även lära oss av. Bråk är ett sätt att förstå våra känslor, vad vi behöver och hur vi tar hänsyn till andra. Men det finns också bråk som inte går över och som är otäcka och gör en rädd. Sådana bråk ska du aldrig behöva stå ut med.

Tips för att hantera bråk i familjen

Om bråken i din familj känns jobbiga finns det olika saker du kan testa. Mycket handlar om att tillsammans öva på att prata med varandra på ett annorlunda sätt, när alla är lugna. Här kommer några tips:

  • Bestäm en tid varje vecka då familjen pratar om sådant som känns jobbigt.   
     
  • Ge exempel på vad du upplever som jobbigt, då är det lättare för andra att förstå. Prata om vad var och en av er kan göra annorlunda nästa gång för att det inte ska leda till bråk igen.   
     
  • Gör en lista med regler för hur ni ska göra för att undvika bråk och vad ni ska göra om det trots allt blir bråk.    
     
  • Berätta vad du är känslig för och vad du behöver. På så sätt får de andra lättare att förstå dig. Samtidigt minskar risken för att de ska ta det personligt och gå till motattack.   
     
  • Inför stoppord! Alla behöver respektera när någon säger stopp. Ta en paus i bråket och försök lösa det när ni alla är lugna i stället. Kom överens om ett stoppord i förväg så att alla vet vad som gäller. Det kan till exempel vara ”Paus!” eller en mening som ”Nu behöver jag vara i fred en stund”.  

Mer hjälp?

Om bråken i din familj gör dig rädd och orolig kan du ta hjälp av någon utanför familjen. Andra vuxna kan hjälpa till att hitta lösningar på konflikter eller få de vuxna du bor med att förstå att deras sätt att bråka eller prata med varandra behöver förändras. Ibland kan du också behöva komma bort från bråken ett tag och det kan andra vuxna hjälpa till att ordna. 

Du kan till exempel få stöd av skolkuratorn, ungdomsmottagningen eller av oss på Bris. Det kan kännas skönt att prata med någon utanför familjen. 

Kom ihåg

Alla familjer bråkar och det gör inget om det bara händer ibland. Men det får inte vara så att du blir utsatt för våld, hot eller övergrepp hemma. Det är olagligt. Upplever du något sånt behöver du få hjälp – du ska aldrig bli utsatt för bråk som gör dig rädd!

VÅLD I

Familjen

SKILDA

Föräldrar

VUXNA SOM

Mår dåligt

ONT OM

Pengar

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris