Meny Stäng meny
Tillbaka

Oro för ekonomin

Att ha dåligt med pengar kan betyda olika saker för olika personer. Vi är många som har blivit besvikna när vi inte har fått köpa något vi velat ha. För många handlar oron om hur familjen ska ha råd med det viktigaste som mat och hyra. Det kan kännas ensamt att oroa sig för familjens ekonomi eftersom det kan vara svårt att prata med sina kompisar om pengar.

Det kan kännas som om de vuxna inte fattar rätt beslut om hur pengarna ska användas. Ofta hänger problem med ekonomin ihop med andra svårigheter, som till exempel arbetslöshet eller att de vuxna inte mår bra. Då kan det såklart kännas extra oroligt.

Som barn kan du behöva påminna dig om att ekonomin aldrig är ditt ansvar. Du varken kan, eller ska, lösa den ekonomiska situationen hemma.

Exempel på oroliga situationer

Det är tungt att känna oro för din familjs ekonomi. Vi på Bris pratar gärna mer med dig som:

  • oroar dig för att det inte finns mat hemma.  
  • oroar dig för att elen ska bli avstängd, hyran inte ska kunna betalas eller att det ska komma post från Inkasso och Kronofogden.   
  • saknar kläder som till exempel en tillräckligt varm jacka eller kläder och skor till gymnastiken.

Kom ihåg att det alltid finns hjälp att få. Det spelar ingen roll om det alltid är så här hemma hos dig, eller om det beror på en tillfällig situation som att en vuxen du bor med har blivit av med jobbet. 

Tips när din familj har ont om pengar

Om du inte får det du behöver, till exempel tillräckligt med mat, varma kläder eller aktiviteter, prata med de vuxna du bor med. Även om de vuxna har ansvar för ekonomin har du rätt att förstå hur de tänker.

Det kan finnas en bra anledning till varför det är som det är. De kanske behöver prioritera vissa saker före andra. Skriv ner det du vill säga/fråga innan samtalet för att inte glömma något.

Så får du hjälp när din familj har ont om pengar

Socialtjänsten, som finns i alla kommuner, ska hjälpa vuxna som har svårt att få pengarna att räcka. De kan ge vuxna bidrag men också hjälp med hur de får pengarna att räcka och hur skulder kan hanteras.

Alla barn i Sverige har rätt att må bra och vara trygga. Detta innebär att du har rätt till saker som mat, kläder och någonstans att bo.

KOM IHÅG

Det är vanligt att känna skam när familjens pengar inte räcker. Men du behöver inte skämmas över nåt du själv inte kan styra över. Det är ekonomin som är problemet, inte du.

ORO OCH

Ångest

BRÅK I

Familjen

ATT MÅ

Dåligt

VUXNA SOM

Mår dåligt

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris