Ont om pengar

Hitta på sidan

Oro för ekonomin 

Att ha dåligt med pengar kan betyda olika saker för olika personer. Vi är många som har blivit besvikna när vi inte har fått köpa något vi velat ha. För många handlar oron inte bara om saker de inte får, utan om hur familjen ska ha råd med det nödvändigaste som mat och hyra. Antingen för att en märker att pengarna inte räcker eller för att de vuxna en bor med ofta pratar om sin oro för pengar. Det kan kännas ensamt att oroa sig för familjens ekonomi eftersom en sällan brukar pratar med sina kompisar om pengar.


 


Ibland kan en känna att ens vuxna inte fattar rätt beslut om hur pengarna ska användas. Kanske lägger de pengar på annat än vad familjen behöver. Ofta hänger problem med ekonomin ihop med andra svårigheter, som till exempel arbetslöshet eller att de vuxna inte mår bra. Då kan det så klart kännas extra oroligt. Som barn kan du behöva påminna dig om att ekonomin alltid är ett vuxenansvar. Du varken kan, eller ska, lösa situationen hemma.  

Bris pratar gärna mer med sig som

  • oroar dig för att det inte finns mat hemma. 
  • oroar dig för att elen ska bli avstängd, hyran inte ska kunna betalas eller att det ska komma post från inkasso och kronofogden.  
  • oroar dig för att elen ska bli avstängd eller att hyran inte ska kunna betalas. 
  • saknar kläder som till exempel en tillräckligt varm jacka eller kläder till gymnastiken.  

Det finns hjälp att få! Det spelar ingen roll om det alltid är så här hemma hos dig eller om det beror på en tillfällig situation som till exempel att en vuxen du bor med har blivit av med jobbet.   


 

Vad kan jag göra själv? 

Om du känner att du inte får det du behöver, till exempel tillräckligt med mat, varma kläder eller aktiviteter, prata med de vuxna du bor med. Även om de vuxna har ansvar för ekonomin har du rätt att förstå hur de tänker. Det kanske finns en bra förklaring till varför det är som det är? Eller så behöver de vuxna avstå från att köpa något så att pengarna kan användas till något viktigare. Ett tips är att skriva ner en punktlista över vad du skulle vilja säga. Då glömmer du inget.  

Mer hjälp? 

Socialtjänsten, som finns i alla kommuner, ska hjälpa vuxna som har svårt att få pengarna att räcka. De kan ge vuxna bidrag men också hjälp med hur en får pengarna att räcka och hur skulder kan hanteras. Alla barn i Sverige har rätt att må bra och vara trygga. Då behöver en ju saker som mat, kläder och någonstans att bo.  


 


Film om pengar


Kom ihåg

Det är vanligt att känna skam när familjens pengar inte räcker. Men du behöver inte skämmas över nåt du själv inte kan styra över. Det är ekonomin som är problemet, inte du!

Läs mer
×

night or day icon