Meny Stäng meny
Tillbaka

När föräldrar separerar

Det är vanligt att vuxna skiljer sig och flyttar isär, vilket kan påverka barn på olika sätt. Oavsett hur familjen fungerade innan skilsmässan, förändras mycket för alla när de vuxna separerar. Våra relationer påverkas också, både inom familjen och med andra viktiga personer. Det kan kännas orättvist att vuxna fattar ett beslut som förändrar hela ditt liv.

Vi människor behöver tid att vänja oss vid förändringar i våra liv, därför behöver sådana förändringar få ta tid. De flesta skilsmässor går bra och efter ett tag kan många uppleva att det känns bättre än före separationen. Det fanns ju en anledning till att de vuxna inte kunde leva tillsammans, och då kanske det faktiskt fungerar bättre efteråt.

Bråk vid skilsmässa

Det är vanligt att som barn känna att skilsmässan är deras fel, att de kanske busat eller bråkat för mycket. Ganska många barn har upplevt bråk både före och efter skilsmässan. Bråk är alltid jobbigt, men ännu jobbigare när det sker mellan vuxna som är viktiga för en.

Det går att både älska och vara arg på en person samtidigt, men då kan det också göra extra ont. Som barn kan du bli indragen i de vuxnas bråk och känna att du måste ta större ansvar för dig själv, skolan och när du ska till den andra föräldern. Det är vanligt att du känner skuldkänslor över att du trivs bättre hos den ena föräldern eller för att de lämnar den andre föräldern ensam.

Har du skilda föräldrar?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Det är inte ditt fel när dina föräldrar vill skiljas

Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel att dina föräldrar går skilda vägar. Det är alltid de vuxnas ansvar att fatta beslut och att ta ansvar för sig själva och för dig. En familj behöver såklart prata om vad som blir bäst för alla och de vuxna runt dig ska lyssna på vad du behöver. Det är din rättighet! Samtidigt ska du kunna lita på att de vuxna står för praktiska lösningar och planering av till exempel boende och ekonomi.

Det är naturligt att du känner dig ledsen över att dina föräldrar ska skiljas. Försök göra saker du mår bra av, kanske träffa en vän, prata med en trygg vuxen eller träna. Glöm inte att dina föräldrar älskar dig oavsett hur eran situation ser ut idag, och det är okej att det kanske tar lite tid för dig att vänja dig vid den nya situationen.

Tips vi föräldrars skilsmässa

Du kan aldrig hindra dina föräldrar från att skiljas om de har bestämt sig. Du kan heller inte få dem att sluta bråka. Du kan däremot berätta hur det påverkar dig. Här är några tips på vad du kan säga:

  • Jag har fattat att du är arg på mamma/pappa, men blanda inte in mig. Det är fortfarande min mamma/pappa! 
  • Det är okej att ni frågar men jag vill faktiskt inte bestämma om sånt här. Det är ert jobb! 
  • Jag vill inte vara budbärare, du får skriva ett mejl eller sms till mamma/pappa om du vill hen något.  
  • Det där får du prata med dina vuxenkompisar om, jag vill inte höra.

Du kan också skriva ner vad som blir jobbigt för dig. Ge gärna tydliga exempel så blir det lättare för de vuxna att förstå. Skriv ner vad du vill slippa och hur du önskar att de gjorde i stället. Ta sedan med dina anteckningar när du pratar med de vuxna. Om det känns svårt att prata själv, ta hjälp av någon annan vuxen.

KOM IHÅG

Det är vanligt att vuxna som har barn ihop lämnar varandra. Det innebär en förändring för alla i familjen. För vissa blir förändringen en lättnad, för andra gör den ont. Det är okej att känna precis det du känner!

Ilska

BRÅK I

Familjen

Syskon

VUXNA SOM

Mår dåligt

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris