Syskon

Hitta på sidan

Hel-, halv- och bonussyskon

Alla syskonrelationer ser olika ut. För många är relationen till syskon viktig samtidigt som den kan väcka många tankar och känslor. Kanske är ni bästa vänner, kanske bråkar ni mycket? Oavsett, en syskonrelation varar ofta nästan hela livet, även om ni är nära varandra eller inte.   


 


Syskonrelationen påverkas av många olika saker som till exempel hur familjen mår, om det är mycket bråk, om ett syskon har någon svårighet eller sjukdom eller om ens syskon bor på en annan plats. Ålder och åldersskillnad mellan syskon spelar också roll. Och precis som med andra relationer i livet kan relationen med syskon kännas både bra, rolig, svår och jobbig. 

Bris pratar gärna mer med dig som

 • Känner dig orättvist behandlad av de vuxna. Kanske får ditt syskon mer uppmärksamhet eller fler saker? Eller upplever du att det ditt syskon gör känns viktigare? Ofta är det inte så men känslan är såklart lika jobbig oavsett.  

 • Funderar över vilka du ska kalla syskon och varför. Kanske ska ni flytta ihop med en annan familj och du är osäker på om barnen i familjen blir dina bonussyskon eller inte? Det kan kännas både svårt och spännande. 
   
 • Har ett syskon med någon svårighet som gör att hen behöver mycket mer tid av de vuxna just nu.  

 • Har ett syskon som mår dåligt och är aggressiv.  

 • Bråkar jättemycket med ditt syskon.

 • Får ta mycket ansvar i hemmet för att du är äldst av flera syskon. 
Vad kan jag göra själv? 

Först och främst – det är du som bestämmer vilka som ingår i din familj och vilka du vill kalla syskon. Bara för att ni kanske flyttar ihop med en annan familj finns inga regler kring er relation. Du kan kalla den andra familjens barn för syskon, bonussyskon, plastsyskon eller extrasyskon. Eller hitta på ett eget ord. Det går också bra att använda deras namn eller presentera dem som din förälders sambos barn.   


 


Det är alltid de vuxnas ansvar att hjälpa dig och ditt syskon med det som känns svårt. Och det är alltid de vuxnas ansvar att förklara varför en situation just nu kanske är orättvis.  


 


Eftersom känslorna för ens syskon kan vara olika och också ändra sig snabbt, kan det vara skönt att ha några olika strategier att ta till när det blir krångligt.  


 


 • Skriv ner exempel på när något har känts fel eller när du har känt dig orättvist behandlad. Det är lättare att prata om en har konkreta situationer att utgå i från. 

 • Ta hjälp av de vuxna när det är lugnt hemma, inte när det är skrikigt och bråkigt. 

 • Berätta vad du behöver för att det ska kännas bättre. Vad saknar du just nu? 

 • Om du är rädd för ditt syskon och känner att de vuxna du bor med inte gör något, behöver familjen hjälp utifrån. Se tips i länkarna här nedan.  
Kom ihåg

Det finns saker syskon har gemensamt men det finns också alltid olikheter. Vi är del av samma familj men hur nära vi står varandra är olika och ändras ofta genom livet.  

Läs mer
×

night or day icon