Meny Stäng meny
Tillbaka

Olika syskonrelationer 

Alla syskonrelationer ser olika ut. För många är relationen till syskon viktig samtidigt som den kan väcka många tankar och känslor. Kanske är ni bästa vänner, kanske bråkar ni mycket? Oavsett, en syskonrelation varar ofta nästan hela livet, även om ni är nära varandra eller inte.    

Syskonrelationen påverkas av många olika saker som till exempel hur familjen mår, om det är mycket bråk, om ett syskon har någon svårighet eller sjukdom eller om ens syskon bor på en annan plats. Ålder och åldersskillnad mellan syskon spelar också roll. Och precis som med andra relationer i livet kan relationen med syskon kännas både bra, rolig, svår och jobbig.

Exempel på syskonproblem

Det är vanligt att det uppstår situationer som känns svåra med syskon. Hör gärna av dig till oss på Bris om du:

  • känner dig orättvist behandlad av de vuxna. Kanske får ditt syskon mer uppmärksamhet eller fler saker? Eller upplever du att det ditt syskon gör känns viktigare? Ofta är det inte så men känslan är såklart lika jobbig oavsett.   

  • funderar över vilka du ska kalla syskon och varför. Kanske ska ni flytta ihop med en annan familj och du är osäker på om barnen i familjen blir dina bonussyskon eller inte? Det kan kännas både svårt och spännande.   

  • har ett syskon med någon svårighet som gör att hen behöver mycket mer tid av de vuxna.   

  • har ett syskon som mår dåligt och är aggressiv. 

  • bråkar jättemycket med ditt syskon. 

  • som får ta mycket ansvar i hemmet för att du är äldst av flera syskon.  

Tips vid problem med syskon

Det är du som bestämmer vilka som ingår i din familj och vad du vill kalla syskon. Om ni flyttar ihop med en annan familj finns inga regler kring er relation. Du kan kalla de barnen för syskon, bonussyskon, plastsyskon eller extrasyskon. Eller hitta på ett eget ord. Det går också bra att använda deras namn eller presentera dem som din förälders sambos barn.

Det är alltid de vuxnas ansvar att hjälpa dig och ditt syskon med det som känns svårt. Eftersom känslor kan variera och ändras snabbt är det skönt att ha några strategier att ta till om det blir problem.

  • Skriv ner exempel på när något har känts fel eller när du har känt dig orättvist behandlad. Det är lättare att prata om du har konkreta situationer att utgå ifrån.  

  • Ta hjälp av de vuxna när det är lugnt hemma, inte när det är skrikigt och bråkigt.  

  • Berätta vad du behöver för att det ska kännas bättre. Vad saknar du just nu?  

  • Om du är rädd för ditt syskon och känner att de vuxna du bor med inte gör något ska du ta hjälp utifrån. Kontakta oss på Bris så hjälper vi dig.

Kom ihåg 

Syskon delar vissa saker, men kan också vara väldigt olika. Vi tillhör samma familj, men hur nära vi är varierar och förändras ofta under livet.

BRÅK I

Familjen

BRÅK OCH

Konflikter

VUXNA SOM

Mår dåligt

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris