Meny Stäng meny
Tillbaka

Att bråka med kompisar

Att bråka med kompisar är något som nästan alla upplever någon gång. Även om det kan vara jobbigt när det händer, så är det viktigt att komma ihåg att konflikter faktiskt kan göra vänskapen starkare. Genom att ha konflikter, lär vi oss mycket både om oss själva och om våra kompisar.

Det gör att vi tänker på vad vi tycker är kul att göra med våra kompisar och hur vi kan vara snälla mot varandra. När vi pratar om våra känslor, visar varandra hänsyn och verkligen lyssnar på varandra kan vi bli ännu närmare vänner.

Att bli vänner igen efter ett bråk

Det tar oftast lite tid och ansträngning att bli vänner igen efter ett bråk med en kompis. Ibland är det svårt att veta hur vi kan lösa problemet, och det är normalt att känna ilska och skam över det som sagts och gjorts.

Här kommer några tips på hur du kan göra:

 • 1. Ta en paus


  Ge varandra tid och utrymme att bearbeta konflikten. Ibland behöver både du och din vän lite tid för att lugna ner er och tänka över situationen.

 • 2. Prata med varandra


  Prata öppet och ärligt med varandra. Berätta hur du känner dig och lyssna aktivt på din väns känslor och perspektiv utan att avbryta.

 • 3. Använd "jag"


  Istället för att säga "du gjorde fel" kan du uttrycka hur du känner dig. Säg till exempel: ”Jag blir ledsen när…” eller ”Jag tar illa upp när…”. 

 • 4. Skyll inte på varandra


  Istället för att skylla på varandra så försök att hitta en gemensam lösning och på hur ni kan undvika liknande situationer i framtiden.

 • 5. Be om förlåtelse


  Om du kommer på att det du sa eller gjorde blev fel, be om ursäkt. Alla gör vi misstag.

Så kan ni bli sams

Även om du känner dig redo att lösa en konflikt kan din kompis fortfarande behöva mer tid. Då kan det vara bra att skriva ett sms eller ett meddelande. Det ger kompisen tid att fundera och hen kan svara när det känns bra. Ett sätt att börja ett meddelande är att skriva ”Du behöver inte svara, men jag vill bara säga att jag tänker på dig”. Då visar du att du bryr dig utan att stressa den andra.

Du kanske kan försöka le, säga hej eller titta din kompis i ögonen när ni ses. Om din kompis reagerar på ett bra sätt kan du så småningom börja ta mer kontakt. Det mesta brukar lösa sig om vi hjälps åt.

Om ni kämpar med att lösa konflikten på egen hand, var inte rädda för att söka stöd från en vuxen, som en förälder, lärare eller skolkurator. Ibland kan en någon utifrån hjälpa er att se saker på ett annat sätt och hjälpa er att hitta en lösning.

Om du känner att du behöver få stöd från en vuxen kan du alltid kontakta Bris på 116 111. Du är anonym och vi har öppet dygnet runt, även på natten.

KOM IHÅG


Vi är alla olika. Och känslor och tankar syns inte utanpå. Därför behöver vi både berätta och lyssna för att kunna förstå varandra.

JOBBIGT I

Skolan

ATT VARA

Blyg

BRÅK I

Familjen

ORO OCH

Ångest

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris