Att ofta bli arg
Det är okej och helt normalt att känna ilska. Vi kan bli arga när något hemskt händer, när vi blir dåligt eller orättvist behandlade eller när någon annan är arg på oss.
Det är olika hur ilska kan kännas men kanske känner du igen dig i:
- Att det blixtrar till i huvudet av starka känslor.
- Att du biter ihop käkarna eller knyter händerna.
- Att du vill skrika och slåss.
- Att du blir alldeles kall och stel i kroppen.
- Att du blir alldeles kokhet och skakig i kroppen.
Känslan kan komma när vi är utsatta för ett hot och faktiskt behöver agera. Kanske inte genom att bli aggressiva men för att fly eller skrika på hjälp. Men känslan kan också komma när det inte behövs och när det inte blir så bra. Som till exempel när någon avbryter vårt spelande, när vi blir ifrågasatta eller ibland utan någon anledning alls.
När man blir riktigt, riktigt arg utan någon direkt anledning kan det bli svårt. Både för en själv och för de som är i ens närhet.
Tecken på ilska
Om du känner igen dig i en, eller flera, av följande situationer, kan det vara ett tecken på att du behöver hjälp med att hantera din ilska. Bris pratar gärna mer med dig som:
- Ofta blir arg.
- Ofta hamnar i slagsmål.
- Söker dig till situationer där det kan bli våldsamt.
- Får en kick av att bli arg och/eller slåss.
- Märker att din ilska påverkar dig och/eller andra negativt.
- Blir så arg att det svartnar eller att du tappar kontrollen.
- Säger eller gör saker som du ångrar efteråt.
Tips på hur du kan hantera ilska
Leder din ilska till att du hamnar i slagsmål? Söker du efter bråk för att få en kick? Du är inte ensam. Att utsätta sig för svåra situationer kan vara ett sätt att hantera jobbiga känslor och tankar. Och även om det kan kännas bra i stunden vet vi att det finns bättre sätt att hantera det svåra. Här är några tips:
- Hitta andra sätt att få kickar, till exempel genom att springa intervaller, testa en ny sport eller genom att lyssna på en peppig låt jättehögt.
- Hitta sätt i stunden för att lugna ner dig. Det kan vara att ringa en vän, att titta på en av Bris avslappningsövningar eller att räkna långsamt till tio när du känner ilskan komma.
- Öka omgivningens förståelse genom att berätta att du har svårt att kontrollera din ilska och att det är något du jobbar med. Du kan alltid säga förlåt och förklara i efterhand om det blivit fel.
Mer hjälp om du ofta blir arg
När vi växer upp behöver vi hjälp och stöd för att utveckla beteenden som är bra för oss. Om vi inte har fått stöd eller om vi inte har kunnat ta det till oss, kan det vara svårt att själv hantera jobbiga känslor. Vi vet till exempel att om en har blivit slagen under sin uppväxt kan det leda till att en använder våld mot andra och sig själv. Obs! Det behöver dock inte vara så, vi är alla olika och har till exempel olika lätt att hantera våra impulser.
Kroppens impulskontroll stoppar oss från att slå till någon eller ha sönder något när vi blir riktigt arga. Om en har svårt med impulskontrollen kan en alltså oftare hamna i svårigheter. Vi vet att den som slår ofta saknar det stöd eller den förståelse som hen faktiskt behöver. Vi behöver alla bli bättre på att förstå att både den som blir arg och slåss och den som blir utsatt, mår dåligt och behöver tröst.
Det är aldrig för sent att få till en förändring. Det finns hjälp att få. Om en känner att en är för arg eller att en inte kan sluta slåss, behövs ofta stöd från andra. Det är inte lätt att ändra ett beteende helt själv. Du kan behöva påminnas, bli peppad och få prata med andra för att förstå dig själv.
Fundera på vad som skulle kunna vara första steget för dig. Är det att prata med en vuxen i din närhet eller känns det lättare att kontakta Bris kuratorer anonymt? Kanske skulle du vilja träffa en kurator på ungdomsmottagningen eller på någon av våra Brismottagningar? Du hittar länkar till var du kan ta hjälp här till höger.
Tips för att må bra
Det är jobbigt att må dåligt. Här kan du skriva av dig, göra en avslappningsövning och lära dig att berätta om något svårt.
Kom ihåg
Det är okej att vara arg. Men om ilskan påverkar dina relationer eller gör att du hamnar i svåra situationer brukar det kännas ensamt och tungt. Då hjälper det att prata med någon.