Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är gängvåld och gängkriminalitet?

Exempel på gängvåld innebär att vara delaktig i aktiviteter som drogförsäljning eller våldsbrott, som rån, misshandel eller till och med mord, antingen tillsammans med andra eller på uppdrag av andra. Det kan ofta leda till att våldet trappas upp och att olika gäng hämnas på varandra, vilket gör att det kan kännas otryggt i samhället. Gängvåld drabbar inte bara de som är med i gängen utan också deras familjer och vänner. Hela områden drabbas när det sker våld i närheten.

När samhället upplever otäcka händelser kan det skapa känslor av oro och ångest och rädsla hos oss. Den intensiva medierapporteringen om gängvåld kan förstärka din oro och få det att verka som att det händer överallt, hela tiden. Även om många barn och ungdomar upplever det som sker på avstånd kan det vara en daglig verklighet för andra.

Är du orolig för gängvåld?

Det är normalt att du känner dig orolig eller rädd när du konfronteras med allvarligt våld eller kriminella gäng. Det är kroppens naturliga sätt att reagera när du känner sig otrygg. Oron kan yttra sig på olika sätt och varierar från person till person.

Att försöka hitta en lösning på det som orsakar ens oro är ett vanligt sätt att hantera den. När det gäller samhällsproblem finns det dock sällan en enkel lösning, eftersom det kräver att många vuxna tar ett gemensamt ansvar för att hitta den bästa vägen framåt. Det kan vara lugnande att komma ihåg att vuxna arbetar konstant för att hitta en lösning som gynnar alla.

Prata med en trygg vuxen om du behöver hjälp att hantera din oro.

Tips om du känner dig orolig för gängvåld

  • Fortsätt göra saker som får dig att må bra och umgås med personer du tycker om. Det balanserar upp de negativa oroliga tankarna och gör att världen känns mindre läskig.
     
  • Fundera på hur och var du tar del av nyheter. Att ta del av skrämmande händelser på nyheterna och i sociala medier kan spä på oron. På Lilla Krisinfo finns information om aktuella samhällshändelser som riktar sig till barn och unga.   
     
  • Om någon i din närhet känner oro som smittar av sig på dig eller pratar om det på ett sätt som inte känns bra ska du be hen att sluta eller att gå därifrån. 
     
  • Prata med en vuxen du litar på om du är orolig eller har frågor. Kom ihåg att oro ofta ökar om du håller den inom dig men minskar om du pratar om den. 

Hur tar jag mig ur gängkriminaliteten?

Vi kan alla kan göra saker som vi ångrar och som sen kan vara svåra att ta sig ur. För barn och unga som dras in i kriminalitet börjar det ofta med något litet – till exempel en tjänst som du får pengar eller uppskattning för. Eter det känner du dig tvingad att göra mer eller värre saker – och på så sätt tappar du kontrollen. Det kan också vara pengarna som lockar, fast du egentligen vet att det är både fel och farligt. 

Vi vet att det kan vara svårt att berätta om sånt man skäms över eller ångrar. Om du dessutom har blivit hotad eller känner dig rädd blir det så klart ännu svårare. Oavsett vad du har gjort så har du rätt till att få hjälp och skydd om du behöver det. När du hör av dig till Bris är du helt anonym. Vi varken vill eller kan spåra dig. Hör av dig till oss om du behöver hjälp att lämna gängkriminaliteten.

Prata med Bris om gängkriminalitet

Du är alltid välkommen att prata med Bris om du, eller någon du känner, är involverad i gängkriminalitet. Du kanske har tappat kontrollen över situationen och inte hittar någon utväg. Kanske är du rädd för konsekvenser om du hoppar av, polisanmäler eller tar kontakt med socialtjänsten.

Du kanske själv har blivit utsatt för eller varit vittne till våld. Eller så får du hot riktade mot dig och din familj, vilket skapar en ständig oro. Många är rädda för att de själva, eller deras familjemedlemmar, ska bli skadade eller mördade.

Du kanske behöver använda alkohol och droger för att klara av stress, ångest och oro. Det kan kännas som en ond cirkel där det är svårt att hitta en väg ut. Kom ihåg att det alltid finns hjälp att få.

Mer hjälp?  

Det är socialtjänsten i varje kommun som har huvudansvaret för att barn och vuxna ska få den hjälp de behöver. Behöver någon skydd så samarbetar socialtjänsten med polisen.

Du kan alltid höra av dig anonymt till socialtjänsten och ställa frågor om vad för typ av hjälp och skydd du och din familj kan erbjudas. Om du vill kan en kurator från Bris planera samtalet tillsammans med dig. Kuratorn kan också hjälpa dig hitta rätt person att prata med och vara med under samtalet om skulle vilja det.

BRÅK OCH

Konflikter

ORO FÖR EN

KOMPIS

GRUPPTRYCK

ALKOHOL OCH

Droger

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris