Meny Stäng meny
Tillbaka

Att finnas där för din kompis

Att vara vänner innebär att vi delar både roliga stunder och svårare perioder. När en vän mår dåligt eller har det svårt hemma, är din närvaro viktig. Kanske märker du förändringar hos din kompis eller så har hen delat något som oroar dig. Oavsett orsaken, kom ihåg att du är ett viktigt stöd bara genom att finnas där.

Som vän kan du göra mycket för att hjälpa och stötta. Det viktigaste är att vara där, lyssna och ge råd. Fortsätt att vara närvarande och hitta på saker tillsammans, även om din vän mår dåligt just nu.

När kan din kompis prata med dig?

  • Om kompisen är ledsen för ett bråk med någon nära.  
  • Om kompisen är olyckligt kär i någon och mår dåligt.  
  • Om kompisen är ledsen för att ett husdjur har dött eller någon nära har flyttat långt bort.  

I sådana situationer kan du fortsätta att vara en vän som lyssnar, frågar och hjälper kompisen att må bra. Försök att göra saker tillsammans som får din kompis att må bra. Var en frizon där din vän kan få en paus från det jobbiga. Men kom ihåg att vissa bekymmer behöver vuxna hjälpa till med. Delad oro är lättare att bära.

När är det viktigt att vuxna får veta?

  • Om kompisen har självmordstankar.
  • Om kompisen har det väldigt jobbigt hemma med familjen.
  • Om kompisen är utsatt för mobbning eller andra övergrepp.

Berätta för din kompis att ingen av er ska behöva bära detta själva. Det finns hjälp att få! Ibland räcker det att prata med en vuxen, men ibland behövs mer stöd. Försök tillsammans hitta en vuxen ni litar på som kan hjälpa er nu.

Många vänder sig till skolkuratorn, men det kan också vara en förälder eller en annan viktig vuxen. Du kan även tipsa din kompis om oss på Bris!

Om din kompis sagt att du inte får berätta eller om du känner att du sviker genom att göra det, förklara att du gör det för att du bryr dig och för att det ska bli bättre i framtiden.

Nätet gör det möjligt att möta människor från hela världen. Det fysiska avståndet gör att många känner sig friare att prata om svåra tankar och känslor. Att skriva av sig det jobbiga online kan hjälpa en att må bättre i vardagen.

Det som skrivs online bör tas på allvar, men kom ihåg att ibland är det bara skönt att få ur sig sina känslor, och det kanske inte är lika illa som det verkade i stunden.

Att oroa sig för vänner du träffat online kan vara extra svårt eftersom du kanske inte vet vem personen verkligen är eller vilken hjälp hen har tillgång till. Du kan lyssna och ge tips, men om din egen oro blir för stor är det viktigt att skydda dig själv.

Berätta för din kompis att Bris finns online och att det går att kontakta oss anonymt. Vi är här för att hjälpa!

KOM IHÅG

För att kunna stötta en vän behöver vi själva må okej. Ta hjälp av en vuxen om du blir orolig eller om det blir för tungt.

NEDSTÄMDHET OCH

Depression

Ätstörningar

Familj

JAG PÅ

Nätet

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris