Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vara ledsen och nedstämd

Vår vardag innehåller både bra och dåliga stunder – det är en del av livet. Att känna sig nedstämd ibland är vanligt och det är något som i princip alla människor upplever någon gång. En del människor drabbas även av långvariga depressioner. Något som går att ta sig ur om vi får tillräckligt med hjälp. Oavsett om du känner dig nedstämd eller deprimerad är det viktigt att komma ihåg att ditt mående ständigt förändras och ingen känsla varar för evigt.

Hur nedstämdhet känns är olika för oss alla, men många barn och unga beskriver det ofta som:

  • Att känna sig hängig.
  • Att inte orka göra något.
  • Att inte bry sig.
  • Att inte ha någon motivation.

Även orsakerna till att du känner dig nere kan vara olika. Ibland finns konkreta förklaringar som till exempel att du inte har någon att umgås med, att skolan är jobbig eller att du inte har något att se fram emot. Vissa perioder kan vara tyngre, som slutet på terminen, årstidsförändringar eller om du har mens. Det går också att vara nere utan att ha någon aning om varför. Allt kan bara kännas rätt trist och hopplöst.

Tips för att må bra

  • Tillåt dig att känna som du gör
    Påminn dig själv om att det inte går att vara på topp jämt. När det är tungt behöver vi vara snälla mot oss själva, inte kritisera eller pressa oss för hårt.

  • Var noga med rutiner
    Se till att äta och sova regelbundet. Det är också viktigt att få frisk luft och solljus för att må bra.

  • Lista saker du mår bra av
    Ibland kan det vara skönt att ta en paus från det jobbiga, aktivera sig och påminna sig om att det faktiskt finns stunder som är okej.

  • Berätta för andra hur du mår
    Lite extra stöttning och uppmuntran kan göra skillnad. Ibland kan det också vara skönt att få höra andra berätta att de känner igen sig i det du berättar.

Video om

10 TIPS FÖR ATT MÅ BÄTTRE

Att vara deprimerad

Om du känner dig nedstämd under en längre tid än bara några veckor och det inte går över, ska du ta det på allvar. Detsamma gäller om känslan är stark och svår. Då kan det handla om en depression.

En depression kan kännas olika för alla, men många beskriver det som att:

  • Det känns som att det aldrig kommer att bli bättre.
  • Saker som du tidigare klarat av känns nu helt omöjliga.
  • Småsaker kan kännas enorma.
  • Det går inte att hitta en positiv tanke hur du än försöker.
  • Du känner en kraftig trötthet och orkeslöshet och att du antingen sover mer eller dåligt.
  • Du har ont i magen eller huvudet och aptiten förändras.
  • Du blir självkritisk och osäker och ser dig själv som en belastning för andra.
  • Du får självmordstankar.


Gemensamt för personer med depression är att måendet både förändrar din självbild och energi, vilket i sin tur påverkar din vardag. Skola, jobb eller vardagssysslor kan kännas omöjliga. Känslan av att livet bara består av mörker kan göra att allt känns meningslöst och ge tankar på självmord.

Orsaker till depression

Det finns många orsaker till depression och det kan röra sig om en kombination av flera faktorer.

Vissa av oss är mer benägna att bli deprimerade på grund av våra gener. Det kan också bero på svåra livs- eller familjesituationer, eller om du har upplevt något traumatiskt.

Ibland kan långvarig stress, oro eller negativa tankar om oss själva utlösa depression. Det kan helt enkelt bli för mycket att hantera.

Hjälp om du mår dåligt

Om du känner dig nedstämd
Det är inte farligt eller konstigt att vara nedstämd eller energilös ibland, men det betyder inte att vi måste stå ut och bita ihop. Känns det tungt och jobbigt är det skönt med lite extra hjälp på traven.

Du behöver inte lida av en depression eller ha varit med om något jobbigt för att be om hjälp. De människor du har runt omkring dig är ofta bra att prata med. Det kan vara kompisar, familjen eller lärare. Ofta kan enkla saker som lite praktisk hjälp eller några uppmuntrande ord från andra, göra stor skillnad.

Om du känner dig deprimerad
Depressioner varar inte för alltid men en del av att vara deprimerad kan vara att tro att det aldrig kommer att gå över och att det inte hjälper att söka stöd. Det är fel. Det går att bli av med sin depression och ditt mående kan och kommer att förändras till det bättre. Men det kan behövas både hjälp och tid.

Ett första steg kan vara att prata med kuratorn på skolan eller med ungdomsmottagningen. Där kan du också få hjälp vidare till mer stöd av till exempel en psykolog eller läkare. Ibland behövs mer än samtal för att bli bra. Några av oss behöver äta medicin ett tag.

Kom ihåg

Alla är nere ibland, men om känslan håller i sig eller blir starkare behöver du stöd från andra. Försök att påminna dig om att det inte är du som är problemet, det är ditt mående som behöver förändras. Du får gärna kontakta oss på Bris. Tillsammans kan vi göra en plan för hur du ska få rätt hjälp. 

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

Sorg

JOBBIGT I

Skolan

ORO OCH

Ångest

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris