Nedstämdhet & depression

Hitta på sidan

Att vara ledsen och nedstämd

Vår vardag innehåller både bra och mindre bra stunder. Det går upp och ner. Att vara ledsen och nedstämd ibland är en del av livet. Även om det låter lite trist kan det också vara lugnande att veta att det är så för alla. Många människor drabbas också av depression någon eller flera gånger under sitt liv. Depressioner är jobbiga men går att bli av med om vi får tillräckligt med hjälp. Oavsett om du är nedstämd eller deprimerad är det viktigt att komma ihåg att det inte alltid kommer att kännas precis som det gör just nu. Vårt mående förändras.


 


Hur nedstämdhet känns är olika för oss alla, men barn och unga som kontaktar Bris beskriver det ofta som:


 


 • att en känner sig hängig.
 • att en inte orkar göra något.
 • att en inte bryr sig.
 • att en inte har någon motivation.

 


Även orsakerna till att vi känner oss nere kan vara olika. Ibland finns konkreta förklaringar som till exempel att vi inte har någon att umgås med, att skolan är jobbig eller att vi inte har något att se fram emot. Vissa perioder kan vara tyngre, som slutet på terminen, årstidsförändringar eller om en har mens. Det går också att vara nere utan att ha någon aning om varför. Det kan bara kännas rätt trist och hopplöst.

Vad kan jag göra själv?

 • Tillåt dig att känna som du gör. Påminn dig själv om att det inte går att vara på topp jämt. När det är tungt behöver vi vara snälla mot oss själva, inte kritisera eller pressa oss för hårt.
 • Var noga med rutiner! Se till att äta och sova regelbundet. Det är också viktigt att få frisk luft och solljus för att må bra.
 • Gör en lista på saker du mår bra av. Ibland kan det vara skönt att ta en paus från det jobbiga, aktivera sig och påminna sig om att det faktiskt finns stunder som är okej.
 • Berätta för andra att du känner dig låg. Lite extra stöttning och uppmuntran kan göra skillnad. Ibland kan det också vara skönt att få höra andra berätta att de känner igen sig i det du berättar.

 


Film med 10 tips för att må bättre


Att vara deprimerad

Om vi känner oss nedstämda under en längre tid än bara några veckor och det inte går över, ska vi ta det på allvar. Detsamma gäller om känslan är stark och svår. Då kan det handla om en depression.


 


En depression kan kännas olika för alla, men Bris får ofta höra att:


 


 • Det känns som att det aldrig kommer att bli bättre.
 • Saker som en tidigare klarat av känns nu helt omöjliga.
 • Småsaker kan kännas enorma.
 • Det går inte att hitta en positiv tanke hur en än försöker.
 • En känner en kraftig trötthet och orkeslöshet och att en antingen sover mer eller dåligt.
 • En har ont i magen eller huvudet och att aptiten blir förändrad.
 • En blir självkritisk och osäker och ser sig själv som en belastning för andra.
 • En får självmordstankar.

 


Gemensamt för personer med depression är att måendet både förändrar ens självbild och energi, vilket i sin tur påverkar ens vardag. Skola, jobb eller vardagssysslor kan kännas omöjliga. Känslan av att livet bara består av mörker kan göra att allt känns meningslöst och ge tankar på självmord.


 


Det finns olika skäl till att vi blir deprimerade och flera saker kan spela in samtidigt. Vissa av oss kan ha en större genetisk sårbarhet för att utveckla depression. Vi kan hamna i en svår livs- eller familjesituation eller vi kan ha drabbats av något otäckt eller sorgligt. Ibland kan depression bero på långvarig stress, oro eller att en har kämpat med svåra tankar om sig själv. Det har helt enkelt blivit för mycket. 

Mer hjälp?

Om du känner dig nedstämd


 


Det är inte farligt eller konstigt att vara nedstämd eller energilös ibland, men det betyder inte att vi måste stå ut och bita ihop. Känns det tungt och jobbigt är det skönt med lite extra hjälp på traven.


 


Du behöver inte lida av en depression eller ha varit med om något jobbigt för att be om stöd. De du har runt omkring dig i vardagen är ofta bra att prata med. Det kan vara kompisar, familjen eller lärare. Ofta kan enkla saker som lite praktisk hjälp eller några uppmuntrande ord från andra, göra stor skillnad.


 


Om du känner dig deprimerad


 


Depressioner är inte för alltid men en del av att vara deprimerad kan vara att tro att det aldrig kommer att gå över och att det inte hjälper att söka stöd. Det är fel. Det går att bli av med sin depression och ditt mående kan och kommer att förändras till det bättre. Men det kan behövas både hjälp och tid.


 


En hjälp kan vara att prata med kuratorn på skolan eller med ungdomsmottagningen. Där kan du också få hjälp vidare till mer stöd av till exempel en psykolog eller läkare. Ibland behövs mer än samtal för att bli bra. Några av oss behöver äta antidepressiv medicin ett tag.


 


Känns det svårt att ta steget att ta hjälp? Det brukar vara så. Försök att påminna dig om att det inte är du som är problemet, det är ditt mående som behöver förändras! Du får gärna kontakta oss på Bris. Tillsammans kan vi göra en plan för hur du ska få rätt hjälp. Du kan också kika på våra länkar nedan. Där finns tips på hur en kan prata om svåra saker.

Kom ihåg

Alla är nere ibland, men om känslan håller i sig eller blir starkare behöver du stöd från andra.

Läs mer
×

night or day icon