Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vara ensam

Det är jobbigt att känna sig ensam när du inte vill vara det. Några av oss känner oss ensamma för att vi inte har någon att hänga med. Andra kan känna sig ensamma för att vänner egentligen inte vet hur de mår och känner. Det är alltså inte antalet vänner som avgör känslan - ensamhet kan vi känna av många olika anledningar.

Du kanske tycker att det är viktigt att ha massor av vänner, eller så räcker det för dig med en riktigt bra vän. Men det som är gemensamt för oss människor är att vi,  i alla fall ibland, behöver känna att det finns någon som förstår oss. Någon att berätta svåra saker för, någon att skratta med och någon att hitta på saker med. Det behöver kanske inte vara en bästis, men det kan vara skönt att ha någon att sitta med på lunchen, hänga med på rasten eller prata med på fritidsaktiviteten.

Oavsett varför du känner dig ensam är det viktigt att påminna dig om att det finns massor av vänner därute. Du kanske bara inte har träffat rätt. Än!

Tips vid ensamhet

Hur kan jag skaffa vänner? Det är en vanlig fråga vi får på Bris. Många unga kämpar med att skaffa vänner och det är inte alltid så lätt. Dels kan det kännas meningslöst eftersom det verkar som att alla redan har vänner, dels kan du inbilla dig att du inte är värd att ha en vän. Inget av detta stämmer! Här är våra tips på vad du kan göra. Och kom ihåg att inte ge upp – även om det tar tid. Det finns vänner där ute!

  • Börja med en ny fritidsaktivitet. Kanske en online-grupp för datorspel, en idrottsförening eller en musikgrupp? Vad gillar du att göra? Fråga de vuxna runt dig vilka aktiviteter som finns där du bor.

  • Bestäm dig för att våga säga hej till en helt ny person i skolan imorgon. Ett hej kan vara första steget till vänskap.

  • Förbered frågor att ställa till någon du skulle vilja bli vän med. Kanske vad hen lyssnar på för musik, om hen har några syskon eller om hen har sett en viss film? Kom ihåg att också berätta lite om vad du gillar så att det inte bara blir frågor.

  • Be din lärare att planera ett grupparbete där du får sitta med någon du vill lära känna. De flesta lärare vet att det kan vara svårt att ta första steget, och de hjälper gärna till.

  • Lär känna nya personer online. Det kan vara lättare än i verkliga livet. Googla forum där du kan diskutera sådant du är intresserad av, till exempel musik, sport eller mode.

Känner du dig ensam?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Hjälp vid ensamhet

Även om det kan verka som att alla redan har vänner så är det inte så. Vi är många som har fått leta lite extra innan vi har hittat rätt. Vissa har vänner under korta perioder, andra träffar vänner först senare i livet. Kanske på gymnasiet eller när en börjat på sitt första jobb.

Men att uppleva ensamhet och utanförskap kan även göra att du känner ångest och eller nedstämdhet.

Om du vill må bättre och få stöd från en vuxen kan du alltid kontakta Bris på 116 111. Du är anonym och vi har öppet dygnet runt, även på natten.

KOM IHÅG

När vi människor är ensamma är det lätt att tänka att det alltid kommer att vara så. Men våra liv kommer bestå av massa nya sammanhang där vi möter nya personer. Vänskap kan uppstå i de mest oväntade situationer. Ge inte upp!

ATT MÅ

Dåligt

Kompisar

ATT VARA

Blyg

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris