Självmordstankar

Hitta på sidan

Att ha självmordstankar

Alla kan få tankar om inte vilja leva i perioder när livet känns tungt. Men det betyder oftast inte att en verkligen vill dö. Det handlar snarare om att en vill slippa det som gör ont eller är jobbigt. Vi försöker hitta en väg ut helt enkelt.


 


Att tänka på självmord är inte farligt i sig men det är ett tecken på att något behöver förändras.


 


När en inte mår bra kan det vara svårt att komma på vad som skulle kunna hjälpa. Vi kan få för oss att det inte finns någon lösning. Då behöver andra hjälpa till, för det finns alltid vägar ur det svåra. Även om vi inte ser dem själva.  

Vad kan jag göra själv?

En hjälp på vägen brukar vara att försöka förstå. Med hjälp av de här frågorna kanske du kan komma på vad som behöver hända i just ditt liv: 


 


  • Vad behöver förändras för att jag ska må bra?
  • Behöver något i skolan förändras?
  • Behöver något hemma förändras?
  • Vem kan hjälpa mig med förändringen?

Den sista frågan är viktig. Självmordstankar är jobbiga att leva med och om det inte blir bättre behöver en hjälp. Det är svårt att själv se hur det kan kännas bättre men när vi berättar för någon annan kan det hjälpa oss att sortera tankarna och att vi känner oss mindre ensamma. Andra kan ha lättare att se situationen klart och hjälpa till att förändra. 

Mer hjälp?

För några av oss kan de här tankarna öka och om tankarna börjar övergå till planer på hur en kan gå till väga för att ta sitt eget liv, kan det vara farligt. Då ska en inte längre bära det själv. Ett självmord går aldrig att få ogjort men hur vi mår och hur ens situation är kan förändras. 


  • Ta hjälp av din omgivning. Omtanke, sällskap och distraktion kan hjälpa dig igenom stunder som känns hopplösa eller obehagliga.
  • Ta också hjälp av någon professionell som kuratorn på skolan, ungdomsmottagningen eller ring oss på Bris så hjälper vi dig vidare. 

Du har rätt att må bra och du har rätt till hjälp och stöd för att komma dit! Du kan också få specialiserat stöd av BUP, Barn- och Ungdomspsykiatrin. Du kan läsa mer om dem här.


Film om självmordstankar


  

Kom ihåg

Tankar om att inte vilja leva betyder sällan att en verkligen vill dö. Det handlar snarare om en längtan efter att slippa det jobbiga. Men om tankarna övergår i planer på hur en kan ta sitt liv, är det farligt. Då behöver du berätta för en vuxen att du inte orkar kämpa.  

Läs mer
×

night or day icon