Jag på nätet

Hitta på sidan

Vem är jag på nätet? 

På nätet har vi möjlighet att utforska vad vi gillar, vad vi har för åsikt om olika saker och vilka vi gillar att umgås med. Eftersom vi kan vara anonyma på nätet kan vi också experimentera med vem vi vill vara inför andra. Nätet ger oss också möjlighet att testa gränser som vi inte vågar testa IRL. 


 


På nätet kan vi hitta mycket som kan hjälpa oss att må bra:


 


  • Forum för olika intressen.
  • Appar som hjälper oss i vardagen, till exempel planerings-appar för skolarbete. 
  • Influencers som tipsar och inspirerar. 
  • Fakta om ämnen som intresserar oss eller som vi behöver till skolarbete. 
  • Kompisar.
  • Underhållning. 
Vad betyder källkritik?

Vem som helst kan posta nästan vad som helst på internet. Därför är det jätteviktigt att ha koll på vad en kan, och inte kan, lita på. Det kallas att vara källkritisk.  


 


Vad betyder det? Jo, att vi alltid ska ställa oss frågan ”Varifrån kommer den här informationen?” Är avsändaren till exempel en myndighet, ett företag som vill sälja saker eller en privatperson som vill sprida sin åsikt? Vi behöver helt enkelt vara medvetna om att det både finns bra och dåliga avsändare/källor – alltså de som postar information. Mycket på nätet är bra men det finns tyvärr många som utnyttjar nätets möjligheter genom att sprida falsk information. Ibland i syfte att tjäna pengar, ibland för att de vill sprida oro. Var därför lite vaksam när du surfar.  


 


Bra frågor att ha med sig


 


  • Vem/vilka är avsändare av inlägget/klippet? 
  • Varför postar avsändaren inlägget/klippet?   
Nätet och självkänsla 

De flesta av oss håller nog med om att det är omöjligt att låta bli att jämföra sig med andra på sociala medier. Ganska få personer lägger upp dåliga bilder på sig själva eller skyltar med ensamhet eller dåligt mående. Istället väljs exempel som visar på det “perfekta livet”. Även om vi vet att det är så är det lätt att glömma bort just det – och känna sig osäker eller misslyckad när en inte tycker att en själv duger. 


 


Vad som hamnar i vårt flöde styrs också av vad vi tittat på tidigare, vilket betyder att våra vanor och beteenden matas utan att vi tänker på det. En bra sak med den funktionen är att den kan hjälpa oss att hitta mer information om och inspiration till det om intresserar oss. Men en baksida är att den också påminner och föreslår mer av sådant som inte är bra för oss. För nån som mår dåligt eller är osäker kan det innebära att redan negativa känslor och tankar förstärks. 


 


Så förutom att vara källkritisk så är det också viktigt att fundera över hur just jag påverkas av det jag ser.  


 


Bra frågor att ha med sig


 


  • Påverkas min självkänsla och mitt mående på ett bra eller dåligt sätt av inlägg/klipp av det här slaget?
  • Vilka positiva förebilder och intressen har jag i mitt liv som jag vill utforska mer på nätet? 
  • Finns det personer jag borde avfölja eller särskilt innehåll jag ska undvika för att skydda mig från jobbiga känslor eller tankar? 
Några viktiga påminnelser

  • Influencers tjänar pengar på att samarbeta med företag.  De får alltså betalt för att locka dig att köpa olika produkter.
  • De flesta som gör appar vill tjäna pengar. En app är ofta gratis att ladda ner men sedan behöver du ofta betala för att få tillgång till alla funktioner.
  • Bilder och filmer kan vara manipulerade, alltså de ändras innan de läggs upp på nätet. Ett vanligt exempel är bilder på kändisar vars ansikten och kroppar ”förskönats” med hjälp av bildbehandlingsprogram eller filter.
  • Fråga de vuxna runt dig var de läser nyheter på nätet. Det finns massor av appar och sajter där informationen är faktagranskad.
  • Posts på sociala medier speglar inte en verklig vardag, utan är ofta tillgjorda ögonblicksbilder.  
Kom ihåg

På nätet kan vi hitta det mesta. På gott och ont. Precis som IRL behöver du ha koll på vad och vem du kan lita på. När nätet är bra är det ju bäst! 

Läs mer
×

night or day icon