Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vilja vara med

Vi behöver andra människor för att må bra. Att tillhöra en grupp kan skapa en känsla av tillhörighet och trygghet. Ibland kan det dock vara utmanande när vi inte alltid tänker och känner som de andra i gruppen.

Det är naturligt att vilja passa in och att vara rädd för att bli utanför eller behandlad annorlunda. Därför är det inte ovanligt att vi stöter på grupptryck eller inser att vi själva påverkar andra.

Grupptryck kan vara:

 • Att inte få vara med vem du vill.
 • Att inte få klä sig som du vill. 
 • Att känna sig pressad att göra något du egentligen inte vill. Som att reta någon, dricka alkohol eller förstöra något. 

Tips för att hantera grupptryck:

 • 1. Våga säga nej!


  Även om det kan kännas svårt, kommer du förmodligen märka att dina vänner fortfarande finns där för dig. Det kan också vara så att fler känner som du.

 • 2. Föreslå något annat


  Om du är orolig för att göra något som inte känns bra, föreslå istället en annan aktivitet, som att gå hem och titta på Youtube eller spela ett spel.

 • 3. Vit lögn


  Använd en så kallad ”vit lögn”. Det är inte bra att ljuga men ibland kan det vara skönt att skylla på något annat. Om dina vänner vill att ni ska göra något som känns fel, säg att du har andra planer.

 • 4. Prata med de andra  


  Välj ut några personer i gruppen som du tror delar dina känslor. Tillsammans är det lättare att stå emot och säga ifrån.

   

 • 5. Omge dig med stöttande människor


  Försök att umgås med personer som respekterar dina beslut och som inte pressar dig att göra saker du inte vill. Stöttande vänner är en stor hjälp när det gäller att hantera grupptryck.

 • 6. Tänk på konsekvenserna


  Innan du ger efter för grupptryck, tänk igenom konsekvenserna av dina handlingar. Fråga dig själv om det är värt att riskera något för att passa in i gruppen.

Hantera grupptryck

En vanlig känsla vid grupptryck är oron över att inte få vara med om du inte följer gruppens vilja. Men precis som i alla relationer handlar det om att ge och ta. När det finns flera viljor behöver vi ibland kompromissa eller välja vem som ska få sin vilja igenom just den gången. Ofta tenderar vi att välja det som flest vill för att göra det så rättvist som möjligt.

Ibland känns det okej att gå med på vad andra vill, men ibland känns det inte rätt. Kom ihåg att du alltid har rätt att uttrycka vad du vill eller inte vill. Att stå upp för dina egna åsikter och känslor är viktigt för din självkänsla och ditt välmående.

KOM IHÅG

Genom att öva på att stå upp för våra åsikter och våga säga nej till sådant som inte känns bra, kan vi tillsammans skapa en trygg och schysst grupp. Om du tänker efter är det nog fler än du som skulle trivas i en sådan miljö, eller hur?

ALKOHOL OCH

Droger

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

ATT MÅ

Dåligt

JAG OCH MIN

Identitet

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris