Otäcka händelser

Hitta på sidan

När otäcka saker inträffar

Ibland sker det oväntade och otäcka händelser runt om oss. En sådan händelse kan vara till exempel krig, olyckor, naturkatastrofer eller någon form av brott.

När det händer otäcka saker är det viktigt att du pratar med en vuxen. Du kanske känner dig orolig, rädd eller har frågor om det som har hänt. Det är helt normalt att känna så, och det är viktigt att du inte håller det inom dig. 

Vad kan jag göra själv?

 • Prata med en vuxen
  Berätta hur du mår och vad du tänker på för en vuxen, till exempel en förälder, en lärare, eller någon annan som du litar på. Du kan också höra av dig till oss på Bris för att få stöd och råd.

 • Var inte ensam
  Försök att inte vara ensam med dina tankar och känslor. Se till att umgås med någon som du känner dig trygg med. Det kan vara en kompis, en familjemedlem eller någon annan du känner dig bekväm att vara med.

 • Undvik sådant som gör dig mer orolig
  Försök att undvika att titta eller lyssna på sådant som gör dig mer rädd eller orolig. Om någon visar dig, skämtar eller pratar om saker som får dig att känna dig obekväm, säg till dem att sluta eller gå därifrån.

 • Gör saker du mår bra av
  Försök att göra vanliga saker som du mår bra av och som ger dig lugn och trygghet. Det kan vara att träffa vänner, lyssna på musik, sporta eller göra något annat som du tycker om. Att ha en rutin och göra saker som ger dig glädje kan hjälpa dig att hantera de jobbiga känslorna.
Kom ihåg

Tänk på att otäcka händelser är sällsynta. Massor av människor jobbar dygnet runt för att samhället ska vara tryggt för alla som lever här, och att människor som drabbas av svåra händelser ska få stöd och hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam – det finns människor som bryr sig om dig och vill hjälpa till.

×

night or day icon